Šta sve možete pod tušem dok pevate?

Recite NE sapunu (Foto: morguefile.com)
Recite NE sapunu (Foto: morguefile.com)

“Likewise, when those who enjoy a hot bath inhale the air of the bath, so that the heat of the air enters their spirits and makes them hot, they are found to experience joy. It often happens that they start singing, as singing has its origin in gladness” – Muqaddimah 1376.

“Kada oni koji  uživaju u toploj kupki  i  udišu vazduh u kupatilu i ta toplota iz vazduha ulazi u njihove duše i čini ih toplim, oni nalaze radost.Često se dešava da oni počinju da pevaju ,Kao da pevanje ima svoje poreklo u radosti i kupanju” – Muqaddimah 1376.”

In shower nega tela

Pod tušem. Neki od nas ujutro, neki od nas uveče, a neki kad god im se ukaže prilika uživaju pod tušem. Ritual kupanja u kadi je, nažalost, skoro sasvim nestao. Mnogi ljudi i nemaju kadu u kupatilu.

Kako napraviti ugođaj telu, duhu i koži u samo par minuta težak je zadatak. Lepo bi bilo kada bismo pevali pod tušem. Pevanje otvara um i deluje dobro na naše zdravlje. Pevanje redukuje stres, poboljšava raspoloženje, smanjuje krvni pritisak, poboljšava disanje i pospešuje imunitet. Smanjuje bol.

Osim pevanja dobro bi bilo da  mislimo i o nezi svoje kože. I ne samo u smislu uklanjanja nečistoća. Možda ponekad, iako se osećamo čistim, u isto vreme se osećamo i ispražnjenim nakon tuširanja. Kao da nam voda spere i energiju.

Uklanjanje nečistoća često nosi sa sobom i neke loše aspekte po našu kožu. Isušuje je, ne dopada nam se na dodir, ne ostavlja za sobom miris, gruba je. Naročito zimi.

Šta raditi i kako negovati i um i telo pod tušem?

Evo predloga inspirisanih svakodnevicom u kojoj svi živimo. Inspirisanih jednim običnim danom u kom u opštoj gužvi ponekad i tuširanje predstavlja luksuz.

Gelovi za tuširanje

Gelovi za tuširanje tokom kupanja su u kratkom kontaktu sa našom kožom. Samim tim što nas rešavaju nečistoće uz pomoć pene koju stvaraju  često i isuše našu kožu. Ako nisu takvi onda slabo penušaju.

Uz pomoć ekstrakata biljaka i drugih negujućih sastojaka (glicerin, pantenol, razna ulja i uljni ekstrakti) postiže se efekat nege kože tokom tuširanja. Takvi gelovi za tuširanje nisu samo sredstvo za pranje.

In shower body butter sa piling česticama

Nakon tuširanja na suvu kožu navikli smo da nanosimo mleko za telo ili kremu. Hranljiva, negujuća i mirisna. Za hidrataciju, elastičnost i lep izgled.

A šta ako želimo instant? Ako nemamo vremena baš uvek da nam se krema upije pre nego što se obučemo? Hladno nam je. Ili naprosto nemamo volje da se mažemo u tom trenutku.

Piling krema pod tušem

Šta mislite o tome? Nakon pranja penušavim sredstvom utrljajte na svoju kožu kremu bogatu uljima (buter kremu ili body butter) sa piling česticama. Nakon toga samo blago sperete vodom. Blago se obrišete peškirom. Namazali ste se, oprali i uklonili suve i nežive delove kože u jednom koraku.

Kod jako suve kože bilo bi dobro i dodatno mazanje. Izuzetno suva koža upije sve što joj ponudite. Zimi je naročito sklona isušivanju.

Ulje za tuširanje

Ako nakon pranja kupkom ili gelom nanesete ulje na vlažnu  kožu, stvoriće se na površini  kratkotrajna emulzija. Odnosno krema. Možete to iskoristiti za dodatnu negu. I ako ulja zbog veličine svojih molekula ne prodiru duboko i ne obezbeđuju dubinsku hidrataciju, ona svakako ulepšavaju površinski izgled kože i čine je mekom na dodir.

Zbog svojih okluzivnih osobina (stvaraju film na površini) sprečavaju gubitak vlage iz kože. Bogata su raznim negujućim sastojcima i kao takva lepa kombinacija za negu pod tušem. Odaberite ono ulje koje vam trenutno odgovara. Za energiju, za relaksaciju, za detoksikaciju, protiv celulita.

Ulje možete pomešati i sa žutim šećerom i napraviti prirodni piling. Koža će vam nakon toga biti osvežena i negovana.

[tweetherder]SPA pod tušem je moguć i potreban. Da negujemo um negujući telo. Ili obrnuto.[/tweetherder]

Uvek uz muziku.

Uživajte u praznicima i priuštite sebi jedan spa dan.

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.