Redovno vežbate, pazite na ishranu ali ne mršavite? Ovo radite pogrešno

Iako pazite što jedete i redovni ste posetilac teretane, nikako ne uspevate da smršate?

Pre svega naše telo moramo da posmatramo kao prostor za akumuliranje energije koji možemo podeliti u dve komponente: masnoća i ostatak tela bez masnoća (to je uglavnom voda, ali ima i kostiju i proteina mišića). Kako bismo sagoreli masnoću u našem telu, potrebno je puno više energije od one koja bi bila potrebna za sagorevanje druge komponente u telu.

Da biste počeli da gubite kilograme, morate ući u energetski deficit: što znači da izlazna energije mora biti veći od ulazne energije. Ako trčite na pokretnoj traci 35 minuta, izgubićete samo 50 grama po treningu. Međutim, ako celu godinu vežbate pet puta nedeljno po 35 minuta izgubićete neverovatnih 12 kilograma.

Preobilan obrok nakon vežbanja

Možda niste svesni toga, ali onih 35 minuta trčanja na pokretnoj traci palo je u vodu jer ste se nakon teretane počastili čašom omiljenog vina, kolačem ili preobilnom večerom. Stručnjaci upozoravaju kako je to jedna od najčešćih pogrešaka onih koji muku muče s kilogramima.

Neaktivan način života

Ako se nakon žestokog vežbanja zavalite ispred kauča uz grickalice kojima ne možete odoleti, vaš trud neće imati nikakvog efekta. Stručnjaci savetuju kako je lagana fizička aktivnost tokom dana vrlo bitna, stoga kad god možete, prošetajte po kvartu, umesto lifta idite stepenicama ili pospremite stan. Fizička aktivnost je najvažnija ako želite da ostanete u formi.

Metabolizam

Iako često čujemo kako mnogi krive spor metabolizam za to što nema željenog gubitka kilograma, ipak na ukupni metabolizam na potrošenu i unesenu energiju možemo uticati. To znači da zdravom i izbalansiranom ishranom i povećanom aktivnošću možemo vrlo lako kontrolisati metabolizam, pa tako i našu telesnu težinu.

Ne mršavite već dobijate mišićnu masu

Možda umesto gubljenja kilograma, vi zapravo dobijate mišićnu masu. Ako vam je primarni cilj gubljenje masnog tkiva, onda bi trebalo u svoju rutinu da uvedete i vežbe sa tegovima i svakako vežbajte u intervalima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.