menstruacija-tamponi
(foto: Favim)

Poistovećivanje sa tuđim problemima je oduvek bila specijalnost pripadnica ženskog pola.

Žene u PMS-u su razdražljive, plačljive, besne, ljute i gladne. Svakoj od njih bi verovatno bilo mnogo lakse da ima “srodnu dušu” koja se nalazi u istim problemima kao i ona. Možda, baš zbog toga je stvoren novi termin nazvan usklađivanje menstrualnog ciklusa. Naime, ovaj fenomen se objašnjava time da žene koje provode dosta vremena zajedno počnu dobijati menstruaciju u isto vreme.

Ukoliko ste propustili: 6 grešaka koje pravimo tokom menstruacije

Martha McClintock, američki psiholog, je još 1971. sprovela istraživanje u vezi sa ovim fenomenom. Naime, ispostavilo se da su se kod prijateljica koje dosta vremena provode zajedno ciklusi postepeno počeli poklapati. Ona je definisala teoriju o ovome na osnovu svog istraživanja nazvanu menstrualna sinhronizacija. Sinhronizaciju su povezali sa mesečevim menama i hormonima koje žensko telo  luči i izaziva određenu društvenu reakciju kod članova iste vrste. Zbog čega zaista dolazi do toga da se mentruacija kod žena koje dosta vremena provode zajedno javlja u isto vreme, još sa sigurnošću nije dokazano.

Ukoliko ste propustili: 8 stvari koje sve žene rade tokom “onih dana”

Časopis Human Nature je objavio istraživanja urađena na određenom broju žena u Kini, kod kojih nije uočena ova pojava tj. nije usklađen menstrualni ciklus. Takođe, tokom istraživanja u Poljskoj nije došlo do pojave ovog fenomena. S naučne strane gledano, ne postoji dokaz o menstrualnoj sinhronizaciji kod žena. Stručnjaci pojavu usklađivanja prepisuju slučajnosti ili matematici gde se ciklusi pre ili kasnije poklope.  Bez obzira na naučnu i logičnu stranu, danas, 95% žena i dalje veruje u ovaj fenomen.

Izvor: zadovoljna.hr
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.