menstruacija-tamponi
(foto: kreativan.info)

Naša tela tokom menstruacije su posebno osetljiva, a neke navike kojih se za to vreme pridržavamo ne smatraju se zdravima.

1. Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbeljeni pamuk ili veštačku svilu

Većina uložaka i tampona rađena je od “rajona”, odnosno veštačke svile koja je slična poliesteru, i izbeljenog pamuka. Takvi ulošci mogu da sadrže tragove pesticida, izbeljivača i dioksina, toksičnih veštačkih jedinjenja zbog kojih može doći do poremećaja plodnosti i endokrinog sistema. Dugoročnim korišćenjem takvih tampona i uložaka možete da ugrozite svoje zdravlje.

2. Ne menjate tampon ili uložak  dovoljno često

Što duže nosite tampon ili uložak, to više bakterija raste. Na taj način stvarate pogodno okruženje za bakterije poput zlatnog stafilokoka koji uzrokuje sindrom toksičnog šoka. Preporučljivo je da se uložak i tampon menjaju svakih četiri do osam sati.

3. Korišćenje mirisnih proizvoda

Niko ne želi da neprijatno miriše, ali korišćenje proizvoda koji u sebi sadrže veštačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi mogu da iritiraju telo, dovedu do bakterijskih i gljivičnih infekcija i puni su sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena. Zato je najbolje da uloške, tampone i kupke sa veštačkim mirisima izbegavate za vreme menstruacije.

4. Ne spavate dovoljno

Teško je naspavati se uz grčeve, nemir i nesanicu koju izazivaju hormoni, ali kvalitetan san od sedam do osam sati dnevno je najpotrebniji upravo onda kada imate menstruaciju. Manjak sna na telo deluje stresno i upalno i može da poremeti nivo hormona i vaše raspoloženje. Ali, dok spavate vaše telo ima vremena da podigne imuni sistem i da se oporavi.

5. Preskačete vežbanje

Osim što je odličan način za rešavanje stresa i izbacivanje toksina, vežbanje takođe pomaže pri ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna. Čak i kada imate menstruaciju preporučuje se da svaki dan vežbate najmanje 30 minuta. Jednostavne aktivnosti poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pomažu da se smanji intenzitet menstrualnih grčeva.

 6. Ispijanje kafe

Manjak sna, umor i glavobolja možda se čine kao odlični razlozi da natočite šoljicu kafe ili čaja, ali kofein može da dovede do dehidratacije i da simptome poput glavobolje učini još gorima. Smanjenje unosa kofeina tokom menstruacije pomoći će vam da ublažite napetost, nesanicu i teskobu. Ako nekoliko dana pre početka menstruacije osećate bol u grudima, probajte da izbegavate kofein koliko je to moguće.

Izvor: Stil
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.