Probajte: Jednostavna vežba kojom ćete vratiti veru u sebe!

devojka
Potrebno vam je samo malo parče papira i olovka…

Autorka knjige Think Forward to Thrive, Jennice Vilhauer, je tokom više od 15 godina radnog iskustva u psihoterapiji otkrila da postoji jedan veoma jednostavan trik koji pomaže svima bez izuzetka u podizanju svesti o vlastitoj vrednosti.

Ipak, i pored delotvornosti ove proste metode, ona ističe kako postoji jedan ključni problem, a to je neuverenost pacijenata u delotvornost iste i njihovo odbijanje da je pokušaju, te stoga ona bira da im ovu metodu preporuči tek nakon nekoliko seansi, nakon čega već pridobije njihovo poverenje.

Sve što vam je potrebno je parče papira na kome ćete pred spavanje napisati tri stvari kojima ste zadovoljni u današnjem danu.

 

Ne moraju to da budu bitne izjave kao što su  “Ja sam dobra osoba”. Ne, neka to bude “Zadovoljan sam jer sam pridržao vrata koleginici na ulazu u firmu”, “Nisam izgubio kontrolu nad sobom kada su me iznervirali u prevozu” ili “Pravim pomak tako što pristupam pisanju stvari koje volim u svom karakteru ili ponašanju iako nisam siguran da će to delovati”.

Sutradan, pre nego što ustanete iz kreveta ponovo pročitajte ono što ste sinoć napisali. I to je sve. Isti postupak ponovite svake večeri i svakog jutra narednih mesec dana.

Kod osoba koje su sklone depresivnim stanjima sastavljanje ove liste predstavlja veliki problem, ali ne zbog toga što ne vole ništa vezano za svoju ličnost, nego zato što su dugogodišnjim i sistemskim usredsređivanjem samo na one loše stvari prosto navikli da one dobre bacaju u drugi plan. Takve osobe ne daju mnogo na značaju svim onim dobrim stranama svog karaktera ili života i lakše im je da primete samo one koje se već uklapaju u lošu sliku koju su stvorile u svojoj glavi.

Najbolje ćete shvatiti da i vi spadate u ovu grupu ako ne umete da primite kompliment. Da li vam se dešavalo da se pojavite na zabavi u novoj haljini i dobijete desetak komplimenata na račun svog izgleda, a potom vam samo jedna osoba uputi dvosmislen komentar kao što je to da izgledate interesantno. Da li u tom momentu osetite potrebu da odete kući i presvučete se? Da li vam prolazi kroz glavu da izgledate potpuno glupo u toj haljini kojom ste toliko bili zadovoljni pre samo nekoliko momenata?

Ovakve situacije su brojne, a one vas teraju na preispitivanje upravo zato što vam je tako lako da poverujete u osnovanost kritike, a izuzetno vam je teško da ozbiljno prihvatite pohvalu jer ne verujete u nju.

Međutim, ako samo mesec dana budete koristili ovu metodu sa zapisivanjem tri stvari koje volite kod sebe spoznaćete koliko zapravo pozitivnih strana posedujete i shvatiti da su svi oni komplimenti bili iskreni, jer su drugi videli tu sjajnu osobu koja je u vama, a koju ste vi uporno gušili usredsređujući se samo na ono loše.

Nemojte da pročitate ovaj tekst i pomislite koliko je sve ovo glupo i besmisleno. Uostalom, sve i da jeste, šta vas košta da večeras pred spavanje zabeležite te tri stvari i da ih pročitate ujutru. I tako narednih mesec dana.

Nemate šta da izgubite. A dobićete mnogo. Dobićete sebe.

 

Izvor: psychologytoday.com, foto: Unsplash

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.