Ideal ženskog tela se kroz decenije menja, i vrlo lako danas vaše telo može biti smatrano za moderno i privlačno, dok sledeća generacija neće tako misliti. Zato postoji moda mršavih devojaka, postoji trend oblina, postoji trend mišićavosti i na određeni period se sve menja.

[tweetherder]Pogledajte promenu ženskog idealnog tela u poslednjih 100 godina. [/tweetherder]

 

žensko telo1

Početak dvadesetog veka: Upoznajte “Gibson devojku”. Ilustrator Čarls Gibson je još  početkom 1900. godine postavio modni trend ženskog tela koje se i danas fotografiše. Njegova devojka iz snova, pojavljuje se na stranicama magazina LIFE i Harper’s Bazaar. Žensko telo u obliku osmice ili peščanog sata dobija ovakav oblik zahvaljujući korsetu.

žensko telo2

 

Dvadesete: Oblinama je došao kraj i dolazi era uskih kukova i nižeg struka. Modni trendovi ovog perioda iziskuju malo niže postavljen struk, ali nemojte se zavaravati da ovo smanjuje seksipil, zapravo samo skreće pažnju na kolena i donji deo tela, kao atraktivniji.

žensko telo3

 

Tridesete: Ponovo je akcenat na struku, ramena su malo šira, kao i kukovi, pa tako dolazimo do ponovnog nagoveštaja vraćana oblina u modu.

 

žensko telo4

 

Četrdesete: Kakav period i vreme, takva i moda. Vreme Drugog svetskog rata podseća i dalje na vojne trendove, pa su tako tada u modi jaka, izrazita ramena, visina i manje ženstvenosti. U tom trenutku je to sasvim normalno, jer dok su muškarcu u ratu, žene u tom trenutku preuzimaju odgovoronost za mnoge muške poslove, pa se to odražava i na modu i aktuelnu žensku liniju.

žensko telo5

 

Pedesete su pravo vreme kada je u modi izgled peščanog sata. Grudi su u ovom periodu vrlo važne, kao i kukovi, dok je struk izrazito uzan. Barbika je napravljena po ovom uzoru u tom periodu, a tada su nastao i Playboy časopis.

žensko telo6

 

Šezdesete: Samo deceniju kasnije potpuni preokret i žensko telo dobija potpuno novu modnu liniju. Uzan struk je potpuno nepotreban i neprimetan, ravna linija, uski kukovi, male grudi i izgled devojčice je nešto što u ovom periodu predstavlja glavni modni trend. Haljine ne prate liniju tela, nisu uske, već ležerne i potpuno nestrukirane.

žensko telo7

 

Sedamdesete: Mršavost je i dalje u modi, s tim što se linija struka malo promenila i malo je ženstvenija i proporcije su manje. Ovo je period podijuma, žurki, zabave generalno, pa je tako odeća šljokičasta, kratka, od poliestera i pokriva vrlo malo.

žensko telo8

 

Osamdesete: Takozvana era supermodela, odnosno Amazonki, Elle MacPherson, Naomi Campbell i Linda Evangelista, kao i era fitensa i aerobika, zdravog izgleda, vežbanja sa privlačnom ženskom siluetom.

žensko telo9

 

Devedesete: Vreme kao odgovor na prethodnu eru. Potpuna suprotnost, Kate Moss je novo lice u novoj tzv heroin eri – mršavost, opuštenost igraju glavnu ulogu pored izgleda koji podseća na beskućnike, čak i parfemi nisu privlačni u ovoj eri.

žensko telo10

Početak milenijuma: Vreme mršavih, bledih i slabih devojaka je prošlo, ponovo su u modi mišići i malo više ženstvenosti.

žensko telo11

 

2010: Dve reči:  booty bonanza. Ovde zadnjica igra glavnu ulogu. Struk, vežbanje i sve ostalo je manje važno, dok je guza na prvom mestu. Nicki Minaj, J. Lo i Kim Kardashian su predstavnice ove ere.

 

Telesni ideali su kao i sve u pop kulturi, trend i prolazni su. Tina Fey je napisala sledeće: “Danas, svaka devojka želi i očekuje plave oči, pune španske usne, tanak nos, azijsku kosu, kalifornijski ten, jamajčansku zadnjicu, duge švedske noge, mala japanska stopala, stomak kao iz teretane, kukove devetogodišnjeg dečaka, ramena Michelle Obame i grudi lutke.”

Umesto što pratite ove trendove, istaknite ono što su vaše prirodne prednosti i ponosite se time.

Izvor: greatist.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.