Nekada je bila na ivicu smrti; danas je srećna, nasmejana i zdrava mlada devojka (foto: Instagram)
Nekada je bila na ivici smrti; danas je srećna, nasmejana i zdrava mlada devojka (foto: Instagram)

Megan Jayne je dijagnostikovan poremećaj u ishrani kada je imala samo 14 godina i naredne dve godine se borila sa anoreksijom. U najgorem stadijumu bolesti imala je samo 27 kilograma i doktori su joj rekli da joj je ostalo još samo nekoliko nedelja života. U životu su je održavale cevčice sa hranom i na kraju se ipak navikla na normalnu ishranu. Ona ovih dana piše o svom iskustvu, pozitivnim stvarima u životu, feminizmu, ali i katarzičkoj moći društvenih mreža.

(foto: Isntagram)
Od 27 kilograma do zdravog tela – Megan opisuje svoj trnovit put (foto: Instagram)

Na svom sajtu Body Posi Panda, Megan detaljno opisuje svoj oporavak i njen inicijalni strah da će se brzo vratiti svojim nezdravim navikama. Objašnjava: “Moja težina se nikada nije vratila na kritičnu tačku, ali se moj um nikada nije u potpunosti oporavio. Vratiti težinu i biti izlečen su dve potpuno različite stvari, i u današnjem društvu, koje je toliko opsednuto time kako izgledaju naša tela, nije ni čudo što se toliko ljudi nikada potpuno ne izleči”. Sve se promenilo kada je pronašla inspiraciju u fotografijama na Instagramu koje su slavile žensko telo u svom punom sjaju.

 (foto: Instagram)
(foto: Instagram)

Baš kao i oni koji su je pozitivno trgli i osvestili, i Jayne danas na Instagramu doprinosi borbi o različitosti i prihvatanju ženskog tela. Ona postavlja hrabre fotografije, citate i komentare o idealima koje deli da svojih 40 hiljada pratilaca.

Megan Jayne-2
(foto: Instagram)

“Za svakog ko želi da se preznoji vežbajući – hajde da kolektivno prestanemo da brinemo o tome kako izgledamo dok vežbamo. Fitnes nije ekskluzivan, svi imaju pravo da vežbaju bez osude i bez pretpostavki da želimo da izgubimo kilograme – ja prva ne želim da izgubim ni gram svog sala. Zaboravite na zajapureno lice, zaboravite na znoj i samo uživajte”.

 (foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Kada prestanete da koristite vežbe da maltretirate svoje telo i terate ga da gubi kilograme, možda ćete tada pronaći način da vežbanje učinite zaista zabavnim. Način na koji ćete se dobro osećati, bez obaveze, bez pritiska, vežbanje sam zbog uživanja u vežbama. Ali u redu je i ako to ne doživite”.

 (foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Svi smo mi otrovani od strane onih koji profitiraju od naše mržnje naših tela, i ako bi bilo po njihovom, svi mi bi zauvek bili vezani. Plaćamo skupo tu njihovu ideju perfekcije, i novcem i svojim samopouzdanjem, svojom srećom. Ali ja znam da se možete osloboditi toga. Jer ja jesam. Morate samo verovati da možete. Imate mnogo više snage u sebi nego što mislite”.

 

Izvor: Popsugar.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.