Pitanja duše: Kako ljubav prema sebi utiče na ostale veze?

(Foto: hojusaram/Flickr.com)
Sve veze nam pružaju mogućnost da rastemo duhovno i da vežbamo da bezuslovno volimo. (Foto: hojusaram/Flickr.com)

Odnosi predstavljaju jednu od najvažnijih tema današnjice. Veći deo vremena kada govorimo o vezama mi mislimo na one intimne sa nama značajnim osobama. Međutim, veze u našim životima su mnogo šireg spektra, od povremenih do intimnih. Ali sve veze nam pružaju mogućnost da rastemo duhovno i da vežbamo da bezuslovno volimo.

Veze i odnosi danas su odgovor na dešavanja iz detinjstva i na neisceljene rane. Mi privlačimo u naše živote one osobe koje će pokrenuti te odgovore kako bi nam pomogli da izlečimo prošlost.

Svaki odnos je ogledalo nekog dela nas. Veoma nam je prijatno sa divnim delovima nas koji se ogledaju u drugima. Kad primetimo u tom ogledalu naše “negativne” delove, najčešće smo ubeđeni da je to “problem one druge osobe!” To se zove projekcija. Što je snažnija vaša reakcija na “negativan” deo neke osobe, verovatnije je da osuđujete neki deo sebe.

[tweetherder]Osoba koja je vaš najveći učitelj je upravo ona osoba koja vas najviše uznemirava[/tweetherder]. Kada snažnije reagujete na nekoga, zapitajte se:

“Na koga me ovo podseća? Šta je to što me stvarno uznemirava?”

1. Preuzmite odgovornost za svoja osećanja i reakcije. Kurs čuda kaže da sve ono što je spolja, jeste projekcija onoga što je unutra. Imajte volju da vratite svoju projekciju. Upitajte sebe: “Šta mogu iz ovoga da naučim?”

2. Iskažite svoja osećanja bez osuđivanja. Vaša percepcija je vaša percepcija. To nije istina. Druga osoba na drugačiji način percipira istu situaciju ili joj ne predstavlja problem. Koristite JA govor (ja osećam…) kako biste shvatili i priznali sebi ta svoja osećanja.

3. Budite voljni da stvari vidite na drugačiji način i da oprostite. Kada imamo volju da stvari vidimo Dušom i Srcem radnije nego (uvek osuđujućim) očima ega, događaju se čudesna isceljenja.

Putovanje srca je jedino istinsko putovanje koje postoji.

 

Rad sa ogledalom

ogledalo
Zavolite sebe (Foto: Beverley Goodwin/Flickr.com)

Rad sa ogledalom je moćna tehnika koja vam pomaže da naučite da zavolite i prihvatite sebe, kao i da u svom životu načinite predivne korake napred.

Stanite ispred ogledala u svom kupatilu i jednostavno se zagledajte u svoje oči. Ostanite fokusirani na svoje oči. Koje misli i osećanja se javljaju dok ovo radite? Da li automatski kritikujete svoj fizički izgled? Da li imate pozitivna osećanja u vezi sebe?

Recite sebi “Volim te!” Ako vam je ovo teško, recite “Spremna sam da te volim!” Koje još pozitivne poruke možete dati sebi?

Možete koristiti ogledalo kako biste ohrabrili sebe ili oprostili sebi i drugima, a možete i da vežbate svoje komunikacione veštine.

Ako ste voljni da radite sa ogledaom svakodnevno, doživećete neverovatne skokove u svom životu.

Izvor: Dobremisli.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.