Otkrivamo: Da li seks može zameniti trening u teretani?

(foto: Onepoll)
(foto: Onepoll)

Vrela i znojava akcija ispod pokrivača ponekad zaista liči na vežbanje. Ali, da li seks zaista može da se računa kao redovnih pola sata vežbe dnevno, koje proporučuju stručnjaci?

Istina je da seks i masturbacija, osim što su prijatno iskustvo, mogu biti korisni i po vaše zdravlje, na sličan način kao i vežbanje. Zapravo, psihološki efekat seksa vrlo je sličan onom koji ima vežbanje.

Još su studije iz šezdesetih pokazale da seks ima povoljan efekat na respiratorni sistem, rad srca i krvni pritisak, a istu vrstu efekata izaziva i vežbanje. U novije vreme, mnoge studije su pokušale da savremenijim metodama provere ova otkrića i dobijeni su vrlo slični rezultati.

Ipak, otkriveno je i to da fiziološki stres koji se javlja tokom seksa, za razliku od onog za vreme vežbanja – ispekidan.

Veći deo prosečnog vremena seksualne aktivnosti (oko 33 minuta) biva provedeno na nižim nivoim fiziološkog stresa.

Jedna od najnovijih studija, među kanadskim parovima, pokazala je da je seks po trošenju energije kompatibilan sa umerenom fizičkom aktivnošću, kao što je brzo hodanje. Na osnovu toga možemo reći da seks i jeste i nije vežba, i da to zavisi od vaše definicije vežbe.

 Ako očekujete da će seks izazvati pozitivne fiziološke promene, na duže staze, onda ste u zabludi, jer kod većine ljudi odnos ne traje dovoljno dugo i ne događa se dovoljno često da bi se samo zahvaljujući njemu zaista smršalo.

Kada je reč o masturbaciji, otkriveno je da i ta aktivnost pospešuje rad srca i povoljno deluje na krvni pritisak. Međutim, ni nivo ni trajanje ovih povoljnih efekata nisu visoki kao u slučaju koitusa, te bi se masturbacija mogla uporediti sa sporom šetnjom.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.