Oprez sa ledenom kafom: ona krije više od polovine dnevne doze šećera

Jedna šolja kafe ima oko 70 miligrama kofeina pa je zbog toga na nekima navedeno kako nije dobro da ih piju deca, trudnice i dojilje. I količina šećera u ovom napitku je poprilično velika.

Na prvom mestu na listi sastojaka u ovim napicima je mleko, što znači da ga ima najviše, u nekim od napitaka i više od 90 posto. Mleko je u nekim napicima obrano, dok je u drugima punomasno. Prekomeran unos masnih kiselina iz mleka može dovesti do razvoja bolesti srca i krvnih oboljenja, te bi odrasli trebalo da odaberu obrana mleka sa manje masti.

Prvenstveno zbog mleka koje je lako kvarljivo, ovi proizvodi su pasterizovani ili sterilizovani. Oba procesa koriste visoke temperature kako bi se uništili štetni mikroorganizmi, ali za sterilizaciju su potrebne više temperature, pa sterilizovani proizvodi mogu duže da traju.

Na nekim kafama je navedeno kako je glavni sastojak ekstrakt kafe. Ekstrakt kafe je koncentrovani proizvod koji se dobija ekstrakcijom iz prženih zrna kafe koji, prema propisima, mora sadržati samo topive i aromatske sastojke kafe. Na drugima je pak samo navedeno kako sadrže kafu.

Budući da kafa sadrži stimulans kofein, količina je većinom navedena, pa tako neke imaju 35 miligrama kofeina na 100 mililitara što bi bilo oko 70 miligrama na celo pakovanje. Zbog toga je na nekim od proizvoda navedeno kako nisu za decu, trudnice i dojilje. Na primer, šoljica kafe sadrži od 50 do 120 miligrama kofeina. Zbog toga nije iznenađujuće što ovi napici sadrže i šećer.

Količina šećera u njima je poprilično velika. Većina napitaka sadrži oko dve kašičice na 100 mililitara, što je oko četiri kašičice na celo pakovanje. Preporučena dnevna količina šećera je oko sedam kašičica, što znači da samo jednom ovakvom kafom premašujemo polovinu preporučene dnevne doze.

Na kraju, ovi napici ne sadrže konzervanse jer su pasterizovani ili steriliziovani, međutim, sadrže zgušnjivače za bolju teksturu.

Prekomerne količine nekih od ovih zgušnjivača mogu delovati laksativno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.