Sklonite se sa sunca ako osetite ove simptome

Kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u telu, više se znojimo i brže dišemo, pa se tako telo rashlađuje. Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrevanja tela, ali vrućina može da “udari” u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrevanja tela verovatno prvo osetiti laganu vrtoglavicu.

Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Treba da se zabrinemo ako znojenje u tim uslovima prestane. To znači da je telo u ozbiljno dehidriranom stanju i gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Potrebno je da se odmah sklonite u hlad i unosite vodu u organizam.

Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do toga dolazi kad se blokiraju znojne žlezde, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice propraćene osećajem peckanja i bockanja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.