Novogodišnje odluke: Kako da ih ZAISTA ostvarite?

20151230161656_345582

Sve češće se Nova godina povezuju s takozvanim novogodišnjim odlukama, stvorenim za sve kojima je potreban poseban podstrek da načine krupnu promenu u životu.

Dolazak Nove godine uvek nas podseti da treba da radimo na sebi, pa mnogi sastavljaju spisak stvari koje će prestati ili početi da rade. Međutim, često one ostanu samo mrtvo slovo na papiru.

Evo saveta kako da se pridržavate svega što ste napisali. Što su realističnije formulisane, ove odluke imaju veću šansu da zaista i budu ostvarene.

Ne postavljajte sebi visoke ciljeve: Na spisak odluka nemojte stavljati nerealne ciljeve, poput “smršaću 20 kilograma” ili “ostaviću cigarete”. Bolje je da napišete “izgubiću nekoliko kilograma u prvoj polovini godine” ili “smanjiću cigare i pokušati da ih ostavim”.

Bolje ćete se osećati ukoliko postignete cilj, makar on bio mali. Nemojte zaboraviti da na dnevnoj bazi zapisujete šta ste sve preduzeli za ostvarenje cilja do zadatog roka. To ne samo da će vas podstaći na dalje akcije, nego ćete izbeći moguće “skretanje s puta”.

Fokusirajte se na jednu odluku: Možda imate velike planove da postanete bolja osoba u 2016, ali kada se radi o sprovođenju odluka, idite polako. Nemojte svu pažnju da posvetite spisku, već jednoj po jednoj odluci. Neka spisak stoji na frižideru ili na drugom vidnom mestu, tako da možete da štiklirate/precrtate svaku koju ispunite.

Budite realni: Bolje je da počnete da menjate manje loše navike. Na primer, zapišite da ćete jutarnju štanglu čokolade zameniti bananom ili prvu kafu čajem. Na svaku novu naviku stavite i datum kada ćete je započeti i dajte sebi po mesec za svaku.

Pišite ih u paru: Kada pišete novogodišnje odluke, nađite nekoga da ih uradi s vama – muža, prijatelja, nekoga iz porodice… Biće vam lakše da ostvarite cilj kada znate da imate podršku i obavezno pitajte jedno drugo kako napredujete.

Izvor: nezavisne.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.