Ne stidi se zvog tela – ni u jednoj situaciji

U poslednje vreme svedoci smo brojnih kampanja koje pokušavaju da stanu na kraj posramljivanju tela i njegovom štetnom učinku na zdravlje pojedinaca.

Živimo u vremenu u kojem smo podvrgnuti konstantnim kritikama na račun našeg izgleda. Stalno nas neko procenjuje i posramljuje ako naša tela ne odgovaraju nametnutim standardima i zato se osećamo loše.

Stručnjaci sa Bucknell-a ovu pojavu nazivaju fizičkim posramljivanjem i ustanovili su da ono ne utiče samo na naše psihološko stanje, osećaj vrednosti i samopouzdanja. Izaziva osećaj društvene inferiornosti i tako uzrokuje zdravstvene probleme.

Rezultati istraživanja sprovedenog na velikoj grupi žena pokazalo je da su one koje imaju nizak nivo samopouzdanja i koje se srame svog tela sklonije raznim infekcijama, bolovima i drugim zdravstvenim problemima. 

To ne nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da je psihološko stanje direktno povezano s fizičkim zdravljem, ali ovo je prvi put da su stručnjaci ustanovili povezanost između psihološkog stanja osoba podvrgnutim fizičkom kritikovanju i njihovim zdravstvenim problema.

Pouka koju treba izvući iz ovoga je jednostavna – svoje telo moramo voleti bez obzira na sve jer ćemo jedino tako moći održati njegovo zdravlje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.