Navike uspešnih žena (deo III): Borba protiv rutine i nedostatka motivacije

navike uspesnih zena

Svima nam se desilo da upadnemo u dosadnu rutinu, demorališemo se, a sa posla samo donosimo brige koje počinju da utiču i na naš privatan život.

Ako ovakva toksična situacija potraje neophodno je nešto promeniti, a naše uspešne dame sa kojima smo već razgovarali, imaju savete kako se izboriti ovakvim situacijama.

Navike uspešnih žena (deo I): male tajne za bolje funkcionisanje 

 

Dakle, kada upadnemo u rutinu, kada ponestane motivacije i radosti zbog posla, šta raditi?

Nekad je drastična promena najbolje rešenje

U nekim situacijama treba dobro razmisliti i sebi priznati da je možda najbolje rešenje potpuna promena.

“Posle 16 godina rada u novinarstvu i nakon što sam se ostvarila u toj karijeri i zaključila da nemam više šta da tražim tu, okrenula sam novi list i našla se u svetu organizacije događaja, odnosa sa javnošću i medija konsaltinga poslednjih pet godina. Sada imam neka nova interesovanja i već razmišljam šta bih mogla sledeće da radim što mi pričinjava radost. Dešavalo mi se da mi ponestane motivacije, naročito kada su prihodi nestabilni, ali sam vremenom uz razne tehnike naučila da se umirim i sačekam da prođe taj period. U dvadesetim sam bila nestrpljiva da nešto ostvarim i dobijem odmah, a sada znam da je ključna stvar da budem mirna, i ako trebam da se sklonim to i učinim. Uvek se iznedri rešenje”, kaže Jelena Đokić vlasnica PR agencije i medijski konsultant.

 Uspeh je najveća motivacija

Rutina može biti pogubna za produktivnost i radni elan, ali uspeh je uvek dobar podsetnik zašto treba nastaviti dalje.

Takva je filozifija Aleksandre Radujko (direktorka agencije New Media Team i PR Novaka Đokovića za balkanski region), koja je stalno okružena uspehom. Kako i ne bi kada blisko sarađuje sa najboljim primerima uspeha, Novakom i Jelenom Đoković, preko njihove humanitarne fondacije.

“Moja sreća je što je moj posao toliko dinamičan, a dani drugačiji da bih volela da dobijem savet šta da radim da se umirim. Za mene je pitanje ispunjenosti onim što radim stvar broj 1. I danas suprug i ja učimo decu da je najvažnije da vole ono što rade, jer će tako biti lično ispunjeni i srećni. Postaviti neke nove ciljeve, učiti i napredovati je način da vam uvek bude dobro”, kaže Aleksandra.

Tamara Bekčić, predsednica UO Društva Srbije za odnose s javnošću u uspehu nalazi motiv u teškim danima: “[tweetherder]Uspeh je naravno najbolja motivacija.[/tweetherder] Moj savet je da se uvek trudite da budete ili prvi, ili najbolji. I ne primajte k srcu, izazivajte se sami, uradite nešto lepo i za druge.”

 Pronaći nove izazove

Promena koja će uneti dodatnu dinamiku u vaš dan može biti i potpuno novi, dodatni projekat kome će te se posvetiti. Nove ideje i novi poslovni zadaci donose novu energiju.

Evo kako to radi Ivana Zirojević, suvlasnica Donesi.com i mama četvoro dece: “Kao što kaze stara narodna mudrost – Mali problemi se uspešno rešavaju velikim problemima. Tako, u pomenutom slučaju, najbolje je smisliti novi poslovni projekat, naći novi izazov koji nosi novu energiju, koja se može preusmeriti i na postojeći posao.[tweetherder] Ženama u poslu je još lakše – rodite joše jednu bebu, i eto izazova i motivacije. [/tweetherder]Šalu na stranu, u takvim situacijama korisno je uporediti krajnje alternative, odnosno primeniti teoriju svođenja na apsurd – Šta bi bilo da tog posla uopšte nema? Prilikom takvog razmišljanja iskristališu se prednosti posla koji smo izabrali, i razlozi zbog čega se bavimo time što smo izabrali, i motivacija se vrati.”

 Navike uspešnih žena (deo II): ključne reči za uspostavljanje balansa između poslovnog i privatnog

Tamo gde je sve po mom

Svoje radno mesto koliko je moguće prilagodite sebi i učinite da se tu osećate što prijatnije i “kao kod svoje kuće” uprkos okolnostima. Otklonite sve što je u vašoj mogućnosti, a zbog čega se osećate loše.

Pokušavam da napravim mikrosvet u okviru radnog mesta gde dopuštam sebi da radim stvari prema svom planu i tempom koji mi odgovara. Naravno rezultat na kraju dana mora biti efektan završetak određenog posla”, kaže Nevena Savić, inženjer geologije i saradnica na Beogradskom Univerzitetu.

Napraviti mesta i vremena za kreativnost

Često smo zatrpani svakodnevnim obavezama, a opšte je poznato da ideje i kreativnost traže vreme, rasterećenost i mesto “da dišu” u prezauzetom rasporedu.

Evo šta savetuje Jelena Karakaš (urednica u ELLE magazinu) kako to da postignete: “Kosim hicem naglo se prekida pospanost! Šalu na stranu, iako zvuči kao kliše, ali malo odmora rešiće svaku vrstu zamora. Kada mi ponestane dobrih ideja, dovoljno je da tri dana samo lenjo uživam u životu, kad se mozak spusti na manji broj obrtaja, ideje same naviru, a sa njima i motivacija da ih ostvarim. Često sebi ljudi ne dopuštaju odmor baš zbog toga što im je produktivnost na niskom nivou, upadaju u paniku griže savesti, a to je začarani krug. [tweetherder]Prvo treba ugoditi sebi, pa će dobre stvari početi da se dešavaju i u poslovnoj areni[/tweetherder]. Jednostavno, a baš zato i tako delotvorno. ”

I lekarka Milica Sinobad Božović ima sličan princip: “Kada želim da pobegnem od svakodnevice sa pacijentima, ja se bacim na naučni rad, smislim neku super temu i “pošaljem se” na neki dobar kongres. Bitno je uvek razmišljati kreativno i maštovito i imati volje za usavršavanjem.”

Jelena Đokić ovako podstiče svoju kreativnost: “Primenjujem afirmacije koje često čitam u knjigama Lujze Hej, tehnike clearinga (čišćenja), ali i bavljenja nekim novim hobijem. Trenutno me inspiriše i zaokuplja origami. Bavljenje jogom mi je dosta pomoglo da umirim misli, a origami mi je dao momenat fokusiranja na to što radim, pošto sam po prirodi multitasking osoba. ”

Opustiti se

Na kraju dana ili nedelje, sve je lakše sa osmehom i pozitivnim stavom.  Katarina Lero iz Coca-Cole poručuje da bez obzira na sve život ne shvatamo preozbiljno:

“Život ne treba shvatati previše ozbiljno. Obujte svoje najbolje dancing shoes, pustiti zaboravljene hitove petkom, zanjihati kukovima i setiti se da i posle lošeg dana, život je lep. “

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.