Marko Šelić Marčelo dobitnik nagrade ‘’Pravi muškarac’’ 2014.

On je "Pravi muškarac" - Marko Šelić Marčelo (Foto: bestserbianrap.wordpress.com)
On je “Pravi muškarac” – Marko Šelić Marčelo (Foto: bestserbianrap.wordpress.com)

Muškarci, kao očevi, prijatelji, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja i svojim angažovanjem u društvu bi trebalo da postanu pozitivni idoli mladih ljudi.

Nagrada Pravi muškarac je osnovana sa idejom da dobitnici nagrade budu modeli ponašanja i pozitivni primeri muškosti za mladiće i dečake.

Nagrada se dodeljuje pojedincu koji se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, rodne ranopravnosti, tolerancije, humanosti i nenasilja.

Žiri za dodelu nagrade Pravi muškarac 2014. je bio u sastavu: Marko Somborac, dobitnik nagrade 2012. i crtač stripova u dnevnim novinama Blic; Saša Janković, prošlogodišnji dobitnik nagrade i zaštitnik građana; Stevan Filipović, reditelj, Suzana Zlatanović – Luna Lu, novinarka i Dragana Jovanović Arias, programska direktorka Centra E8.

Odlukom stručnog žirija nagradu je ove godine dobio Marko Šelić Marčelo, muzičar i književnik. 

Marčelo je objavio 4 studijska albuma – De facto (2003), Puzzle shock! (2005), Treću stranu medalje (2008) i Decu i Sunce (zajedno sa svojom grupom Filter, 2010).

Pored albuma, objavio je i roman Zajedno sami (2008), zbirku tekstova O ljudima, psima i mišima (2009), roman Malterego – knjiga prva: Rubikova stolica, i stotinak kolumni za razne redakcije.

Učestvovao je u više akcija REX-a, Centra za nenasilje i Centra za ratnu traumu, na temu tolerancije među narodima ex-Yu i delovanja muzike i književnosti na promenu svesti mladih.

2010. godine, časopis The Men proglašava Marčela “čovekom godine” u kategoriji New Idol.

2012. godine pesmom Čep uključuje se u akciju borbe protiv trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokrenutu od strane NVO Astra.

Marčelo se 2013. našao na listi 100 najuticajnijih Srba prema magazinu Nedeljnik.

https://www.youtube.com/watch?v=y2TeZaF4J6I

Nagrada Pravi muškarac je pokrenuta od strane Centra E8. Centar E8 je omladinska organizacija usmerena na rad sa mladim ljudima širom Srbije.

Raznovrsnom metodologijom edukuju mlade na teme zdravi stilovi života, rodna ravnopravnost, prevencija nasilja i značaj aktiviranja u društvu. Već šest godina sprovode projekat “Budi muško” koji se bavi prevencijom nasilja i promocijom rodne ravnopravnosti kod mladića u Srbiji.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.