Konzumiranje čokolade poboljšava pamćenje!

nsan (foto: Mountsinai.org)
Antioksidant koji se nalazi u čokoladi može poboljšati vaše pamćenje! (foto: Mountsinai.org)

Svima nam je poznata tvrdnja da je doručak najvažniji obrok u toku dana, ali nova istraživanja su dokazala  da je dezert jednako bitan. Nova studija objavljena u časopisu Nature Neuroscience navodi da kakao flavanol, antioksidant koji se nalazi u čokoladi, može poboljšati vaše pamćenje, naročito ako ste stariji od 50 godina.

U eksperimentu su učestvovali zdravi ljudi, starosti od 50 do 69 godina,  koji su podeljeni u dve grupe. Prva grupa je svakodnevno pila napitak od kakaa sa visokim procentom flavanola, a druga grupa kakao napitak sa niskim nivoom ovog antioksidansa. Nakon tri meseca, ispitanici su podvrgnuti nizu testova, i rezultati su pokazali znatno poboljšanje memorije kod grupe koja je tri meseca svakodnevno unosila visoke doze flavanola.

Autor studije,  Hagan Schroeter, u intervjuu za New York Times naveo je da  su ispitanici iz prve grupe imali zavidne rezultate na testu memorije, gotovo iste kao kod ljudi koji su 20, pa i 30 godina mlađi od njih. Iako su ovo sjajne vesti za sve ljubitelje čokolade, nemojte odmah trčati u prodavnicu.

“Da bi se unela količina flavanola koja je potrebna za postizanje rezultata koje su dobijeni u našem eksperimentu, trebalo bi jesti oko 300 grama tamne čokolade dnevno, a to je baš mnogo. Nažalost, svima omiljena mlečna čokolada nema ni izbliza toliko visok sadržaj flavanola da bi bila korisna u poboljšanju memorije”, izjavio je Schroeter za Times.

Izvor: Inc.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.