Koja visina potpetice je idealna?

Ni previsoke, ni preniske
Ni previsoke, ni preniske

Cipele. Cipele. Cipele. Postoji li makar jedna žena na ovom svetu koja ih ne voli i koja nema barem jedan par sa previsokom potpeticom koji nosi samo u specijalnim prilikama iako to znači da će se kući vratiti bosa (ili u patikama koje je čekaju unapred pripremljene u torbi)?

Mnogi krivca za ovu opsesiju vide u Carrie Bradshaw, kolumnistkinji beznadežno zaljubljenoj u gospodina Zverku i Manolo Blahnik cipele. Bilo kako bilo, cipele su opsesija žena širom sveta, a godišnje se proizvede na milione primeraka u svim bojama, veličinama i visinama potpetica.

Od anatomske pete, preko srednje visoke ili vrtoglavo visokih petnaestica do pravih neoantičkih koturna od 30cm koje nose samo ekscentrične pop zvezde.

A šta kažu stručnjaci, koja visina štikle je idealna?

“Sve cipele sa potpeticom višom od 7,5 centimetara menjaju način na koji hodamo – koraci postaju kraći, većina telesne mase se prebacuje na prednji deo stopala što narušava ravnotežu tela i stavlja pritisak na kolena i donji deo leđa. Ako žena ima spuštena stopala, ravna cipela će, takođe, biti loša za njeno stopalo. Uvek je bolje odabrati barem malo povišenje, od barem 2,5 centimetra jer će tako staviti stopalo u stabilniju poziciju”, savetuje američka stručnjakinja iz oblasti ortopedije, Emily Splichal.

Znači, drage dame, ne treba da se oprostite od tako vam omiljenih štikli, ali pazite da vaše potpetice ne budu niže od 2,5, niti više od 7,5cm.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.