Ko je trener vašeg deteta?

trener
Ovaj prizor često možemo videti na treninzima juniora, ali i u starijim profesionalnim kategorijama (foto: soccermommanual.com)
[tweetherder]Kada deca uđu u pubertet, oni pokušavaju da pronađu svoj novi identitet. [/tweetherder]Njihovo telo se neravnomerno razvija, rastu ekstremiteti i ono se pretvara u telo žene ili muškarca.

Organizam im je pun  hormona koji su neophodni za formiranje odraslog čoveka, a sa druge strane ti hormoni utiču na ponašanje i dolazi do svađa i situacija koje roditelji ne mogu da shvate.

Postoji teorija koja kaže da je pubertet izmišljena stvar, jer nekada davno, kada su ljudi po ceo dan radili u polju nije bilo vremena za pubertet i pubertet nije ni postojao.

U psihologiji je poznato da u ovom periodu, a naročito dečaci, uzore traže medju svojim vršnjacima i prilagođavaju se grupi kojoj pripadaju.

Često se dešava da  ako treniraju neki sport, njihov trener postaje neka vrsta “drugog oca” kome veruju 100% i koji veoma utiče na formiranje ove mlade osobe.

Sigurno ste čuli za neke igrače koji su davali izjave da im je prvi trener odredio njihov životni put i pomogao im da postanu dobri ljudi.

Zato je jako važno upoznati trenera vašeg deteta. On ima veliki uticaj na vaše dete.

Puno klijenata mi dolazi sa pitanjima vezanim za način kako se trener ponaša prema ekipi i njihovom detetu. Ima trenera koji govore glasno i viču,  maltene urlaju sve vreme treninga.

Imao sam priliku da prisustvujem jednoj fudbalskoj utakmici desetogodišnjaka, na kojoj je trener vikao na svoje igrače svih 60 minuta utakmice (kod mlađih kategorija je skraćeno vreme). Utakmicu su pratili svi roditelji igrača, koji su  uglavnom upućivali pogrdne izraze ka protivničkim igračima.

[tweetherder]Dotični trener je vikao  i na svoje igrače  i na protivnika, pri tome nije štedeo reči [/tweetherder]i koristio je najvulgarnije izraze srpskog jezika, vređajući decu sve vreme.

trener i deca
Bitno je da upoznate trenera koji utiče na vaše dete (foto: jcysl.org)

Nisam mogao da verujem da neki roditelj može da prepusti svoje dete u ruke nekom ko se ni malo ne razume u dečiju psihologiju i pedagogiju.

Na sreću ima i svetlih primera trenera, koji uspeju da izgrade odličan odnos sa decom i izgrade im sistem vrednosti koji im posle pomogne da zaista postanu dobri ljudi.

Iako mnoge školice sporta zabranjuju prisustvo roditelja na treninzima, raspitajte se dobro kod vašeg deteta i drugih roditelja kakav je trener vašeg sina ili ćerke. Kako komunicira i kako se odnosi prema deci? Pogledajte utakmice ili mečeve koje on vodi.

Danas, za razliku od vremena kada smo mi trenirali, škole sporta se plaćaju i vi imate svo pravo da odaberete u koju će školu sporta ići vaše dete. To naravno ne znači da ćete posle prve pritužbe vašeg deteta na trenera i njegov način komunikacije odmah promeniti školu sporta, nego da će vam se upaliti lampica i malo ispitati tenerov pristup i način kako se ophodi prema deci.

Uglavnom treneri treniraju decu onako kako su njih nekad trenirali i kako je njima odgovaralo, što ne znači da je to najbolji način i za vaše dete. Dobri treneri umeju da prepoznaju senzibilitet vašeg deteta i prilagode svoj pristup svakom detetu na poseban način.

Ukoliko primetite da način na koji trener komunicira loše utiče na vaše dete (nema volju da trenira, neradio ide na trening, potišteno je, primećujete da gubi samopouzdanje na drugim stvarima) onda je to znak da treba da razmislite o  promeni škole sporta i promeni trenera. Pronađite nekog ko će zaista pomoći vašem detetu da ostvari svoj pun sportski potencijal i usput nauči važne životne veštine i vrednosti.

 

Ne zaboravite da se kroz sport uči:

  • kako se pobeđuje,
  • kako se gubi,
  • kako se poštuje protivnik,
  • kako se neguje timski duh,
  • kako se pomaže saigraču.

 

Kao što znamo, sve su to stvari koje su korisne i u životu.

 

Andrija Gerić

Odbojkaš, učesnik 4 Olimpijade, 15 godina reprezentativac. Psiholog, Sport Performance Coach. Otac dve princeze, ljubitelj fine hrane i dobrih ukusa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.