Kažnjavanje kao vaspitna mera – da ili ne?

(foto: 123rf)
(foto: 123rf)

Ako ste roditelj ovaj scenario vam je sigurno poznat – u goste vam dolaze prijatelji sa decom, a vaše dete sebično odbija da deli svoje igračke sa gostima. Nakon molbi i naređivanja, kažnjavate dete izolovanjem iz društva, a drugo dete dobija igračke.

Iako ste uvereni da postupate ispravno, nova studija je pokazala da ste zapravo vi osoba koja u celoj ovoj priči nije u pravu. Naime, time što očekujete od deteta koje ima 3-4 godine da se ponaša zrelije i ozbiljnije nego što jeste, namećete mu vlastita previsoka očekivanja, koje ono, sasvim prirodno, ne može da dostigne, jer njegove sposobnosti socijalizacije nisu na tako visokom nivou.

Rezultat ove studije je pokazao da deca mlađa od 4 godine jednostavno nemaju svest o deljenju, odnosno da će dobiti nešto zauzvrat ukoliko se nečega odreknu. Tek u ovom uzrastu kod njega može upaliti trik da se, na primer, ono igra svojom igračkom 15 minuta, pa da je onda prepusti svom gostu u zamenu da dobije nešto njegovo ili drugu igračku. Ako je dete mlađe od 4 godine nema potrebe da se ljutite na njega ukoliko negoduje zbog ove trampe, jer nije sebično, nego reaguje onako kako je to karakteristično za biće na njegovom stepenu razvoja.

Roditeljstvo obično funkcioniše po principu kažnjavanja i nagrađivanja, i to je veoma delotvoran metod, ali ne treba da vas iznenadi ako dete mlađe od 4 godine uporno odbija da raspremi igračke, iako je zbog toga već bezbroj puta kažnjeno. Dete tog uzrasta naprosto funkcioniše po principu impulsa, odnosno želje da radi u tom trenutku nešto drugo, te se stoga neće ni setiti toga da je već ranije kažnjavano zbog iste stvari.

Spomenuti uzrast je ključan i za kontrolisanje emocija, pa zbog toga ne očekujte da vaše dete već sa dve godine usvoji nešto što nije u njegovoj mogućnosti. Potrudite se da imate više strpljenja i, koliko god vam to teško padalo, da stvari prođu bez dreke i vike, zbog vlastitih prevelikih očekivanja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.