Kada se spoje moda i arhitektura, nastaje ‘Kuća Dior’

House_of_Dior_seoul_1

House of Dior nalazi se u  Seulu, u četvti Chungdam Dong. Cela priča o ovom zanimljivom projektu, koji na specifičan način povezuje modu i arhitekturu, počela je 2011 godine.

U potrazi za esencijalnim detaljima koji objedinjuju bogato nasledje i istoriju imperije koja traje od 1946. godine, poznati francuski arhitekta Christian de Portzamparc objašnjava kako je inspiraciju pronašao u neverovatnoj lakoći Dior siluete uhvaćene u pokretu i dodaje: “Želeo sam da objekat bude prepoznatljiv i bez velikog natpisa Dior.”

 Dior sketch

Kroz skice, makete i modele ovaj zanimljiv objekat je konačno dobio svoj oblik, koji je u isto vreme i skriven i definisan fasadom, i koji se sastoji od jedanaest nepravilnih formi koje podsećaju na svedene segmente haljina koje su zamrznute u pokretu.

House_of_Dior_seoul

Drugi deo objekta unosi ravnotrežu u celu kompoziciju – pravilna geometrija je kontrast ‘’ženskoj strani’’ i predstavlja strogu mušku stranu koja je diskretno naglašena prepoznatljivim Dior šarom utisnutom u fasadu.

Ulaz je elegantno naglašen ispod nepravilnog luka koji se formira popuno neočekivano od dva nezavisna elementa koji se uopšte ne dodiruju. Dramatična igra kontrasta dodatno je naglašena ‘senkom’ formiranom od sloja metalne mreže i tako je još jednom inspirisan samom suštinom Dior stila De Portzmaparc naglasio ulaz koji “više podseća na preklop na haljini nego na tradicionalan gotski luk.”

house_of_dior_seoul_3-800x534

 ENTERIJER

Arhitekturu objekta dostojno prati dizajn enterijera koji otkriva lepotu svedene jednostavnosti i neočekivanih detalja. Čista prozračna elegancija pomešana sa luksuznim autorskim detaljima od poliranog metala, egzotičnog drveta, kamena i stakla u prvi plan ističe savršene odevne predmete, torbe, nakit.

house_of_dior_seoul_4

“Razvijao sam ideju o krojevima, pokretu, materijalima, asimetriji, mekoći. Svi znamo da je Christian Dior ostavio neizbrisiv trag u modi tog vremena. Nisam želeo da ga kopiram. To bi bilo baš dosadno.”

house_of_dior_seoul_2

Pokret zamrznut u lakoj formi spiralnog stepeništa kao najfinija sjajna traka povezuje različite ambijente u jednu celinu koja se završava  Café Dior by Pierre Hermé.

house_of_dior_seoul_5

Posebnu vrednost celokupnom doživljaju mode kroz arhitekturu i enterijer daje pažljivo odabrana selekcija moderne umetnosti – skulptura poznatog korejskog umetnika Lee Bula postavljena je na ulazu, dok se video radovi umetnika Oyorama prikazuju na digitalnim panelima.

Dior_by

Pogledajte i video koji na pravi način dočarava ovu fantastičnu građevinu i pravo umetničko delo u kojem će biti izložena takođe umetnička dela modne kuće Dior.

https://www.youtube.com/watch?v=DcFz3AKKOf0

Izvor: Archystyle.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.