Jogom do savršenstva: Četiri vežbe za zatezanje i oblikovanje butina

Zategnite butine uz pomoć ove 4 vežbe (foto: Sheknows.com)
Zategnite butine uz pomoć ove 4 vežbe (foto: Sheknows.com)

Za mnoge su butine najproblematičnija regija na telu i bez obzira koliko čučnjeva uradile, butine, a naročito unutrašnja strana, su jedan od najtežih delova koji se trudimo da zategnemo.

Ali uz malo kreativnosti i udobnu prostirku, možete pomoću ovih netradicionalnih joga vežbi postići ono što ste oduvek želeli – oblikovati te sakrivene butne mišiće koje niste uspele običnim vežbama.

1. Podignuti most

 (foto: Sheknows.com)
(foto: Sheknows.com)

Lezite na leđa i podignite kolena tako da vam tabani budu rašireni u širini kukova. Postavite kocku za jogu između nogu i čvrsto je stegnite. Stopala pritisnite na pod, udahnite i pomirite kukove naviše. Stežući kolenima kocku, ruke istegnite preko glave sve dok leđima ne dotaknete pod. Izdahnite, spustite kukove i vratite ruke pored tela. Ponovite 20 do 30 puta.

2. Okret boginje

 (foto: Sheknows.com)
(foto: Sheknows.com)

Stanite na podlogu, sa stopalima udaljenim oko jednog metra i postavljenim paralelno sa telom. Lagano okrećite stopala ka unutra i prste ka spolja dok obe noge pritiskate na dole i podižete kolena gore dole, stiskajući butine. Udahnite, ruke postavite iznad glave, izdahnite i opustite ruke u pozu kaktusa sa laktovima u ravni sa ramenima. Trtičnu kost polako spuštajte kako bi aktivirali mišiće. Držeći noge stabilno, pomerajte nožni palac i polako se spuštajte u kolenima. Ponovite 20 do 30 puta i spustite ruke, te primaknite noge i vratite se u udobnu početnu pozu.

3. Makazice

 (foto: Sheknows.com)
(foto: Sheknows.com)

Iz sedećeg položaja sa ispravljenim nogama, prebacite težinu na levu stranu lagano podižući desnu stranu tela naviše. Dok balansirate na levoj butnoj kosti, ispravite kičmu podižući grudni koš i spuštajući i podižući ramena. Podignite obe noge, a sopala i prsti na nogama treba da budu rastavljeni. Udahnite, ispravite noge i razdvojite ih oko 25 cm. Izdahnite i spustite desnu nogu. Nastavite da je podižete i ponovite 12 do 18 puta, pa se onda prebacite na drugu stranu.

4. Školjka

 (foto: Sheknows.com)
(foto: Sheknows.com)

Lezite na desnu stranu sa desnom rukom ispod glave i levom koja je na podu ispred grudi. Počnite polako da savijate oba kolena i podižite listove i stopala oko 25 cm od zemlje. Udahnite, podignite levo koleno dok unutrašnje strane stopala držite spojene. Pri izdisaju vratite levo koleno. Ponovite 20 do 30 puta pa se prebacite na drugu stranu. Ova poza je savršena za zatezanja i unitrašnje i spoljne strane butina.

Nakon što odradite ove vežbe, vratite se u početni položaj i lezite na leđa na podlogu i dozvolite da se telo potpuno umiri i relaksira 3 do 5 minuta.

Izvor: Sheknows.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.