Istorija se ponavlja: Porodica Anne Frank nije bila dobrodošla u SAD

imrs
Fotografija Anne Frank

Najsvežiji potezi novoizabranog predsednika SAD, Donalda Trumpa, mnoge su podsetili na ne tako davne događaje iz Drugog svetskog rata.

Američki predsednik Donald Trump doneo je uredbu kojom se svim izbeglicama zabranjuje ulazak u SAD na četiri meseca, a onima iz ratom zahvaćene Sirije na neodređeno vreme.

Redakcija američkog lista Washington post, nedavno je objavila tekst o tužnoj sudbini porodice Anne Frank, koja je u toku Drugog svetskog rata pokušala da pronađe spas u SAD,

Napori Anninog oca, Otto Franka ostali su bezuspešni jer su se kosili sa tadašnjom politikom SAD o zaštiti nacionalnih interesa. Da je bilo drugačije, Anne Frank, koja je umrla u 15. godini u koncentracionom kampu, danas bi  imala 87 godina.

Otto je relativno kasno aplicirao za američke vize, tako da mu čak ni kontakti sa američkim biznismenima nisu bili od pomoći.

Porodica Frank se 1941. godine iz Nemačke preselila u Holandiju, zemlju iz koje su aplicirali za vize za SAD godinu dana ranije, koje su uništene. Očajni otac se za pomoć obratio svom starom prijatelji iz SAD, zamolivši ga da položi depozit za njihove vize u visini od 5.000$

(foto: wikipedia)
(foto: wikipedia)

Ottov prijatelj je imao jake veze – bio je sin suvlasnika lanca robnih kuća Macy’s, vlasnik građevinskih firmi i po nekima i dobar prijatelj Eleanor Roosevelt. Brojni dokumenti svedoče da su se i on i njegova supruga založili za dolazak Frankovih u SAD.

Brat Edit Frank je već bio u SAD i želeo je da pomogne sa pismima garancije, ali je Otto brinuo da li će se kao običnom radniku pisma garancije njegovog šuraka biti usvojene.

Do aprila 1941. Ottov posao je sa Nacistima u Holandiji je išao dobro, tako da sa njima nije imao mnogo problema. Kada je simpatizer nacista pokušao da ga uceni, počeo je da razmišlja o bežanju iz zemlje.

Dok je Otto pripremao dokumenta stav SAD prema migrantima iz Evrope se menjao na gore. Dok su Amerikanci otežavali dolazak, Nacisti su otežavali odlazak. Do 1939. godine gotovo 300.000 imena je bilo na listi čekanja. Amerikanci su kao uslov za vizu tražili obezbeđen prevoz. Zatvorena je većina konzulata SAD koje su se nalazile na teritorijama koje su zaposeli nacisti, pa je Otto morao da ide u Portugal.

Ovakav razvoj događaja primorao je Ottoa dapokuša da se dokopa Američkog tla preko Kube. Međutim, američki ambasador na Kubi je 1941. istakao da migranti sa turističkim vizama neće moći da dobiju vize za SAD.

Otto je vizu za Kubu dobio 1. decembra 1941. godine, ali kako su Nemačka i Italija objavile rat SAD deset dana  kasnije – viza je poništena.

Porodica Frank se 1942. godine povukla u svoje tajno skrovište, dan nakon što je Margot Frank dobila naređenje da se sa porodicom priključi ostalim ratnim zarobljenicima u koncentracionom logoru na istoku, i jedan mesec nakon što Anne Frank dobila dnevnik kao poklon za svoj 13. rođendan.

Njihovo skrovište je otkriveno i one su poslate u koncentracioni kamp u kom su Anne i njena sastre Margot obolele od tifusa i umrle, a njihova majke je u kampu umrla od gladi.

Izvor: washingtonpost.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.