Lek za akne se ne nalazi u apotekama, nego u prirodi (foto: livemans.com)
Lek za akne se ne nalazi u apotekama, nego u prirodi (foto: livemans.com)

Akne su problem sa kojim se u najvećem broju slučajeva nose tinejdžeri. Međutim, one nisu samo daleka noćna mora nego svakodnevnica čak polovini ljudi u 20-im i 30-im, kao i 4% onih koji se nalaze u petoj deceniji života.

Na tržištu je moguće naći mnoštvo preparata za njihovo suzbijanje, ali se veliki deo te hemije, nažalost, pokaže potpuno neprilagođen za ionako osetljivu kožu lica, a neretko izazove još veće probleme.

Rešenje se, kao i uvek, nalazi u prirodi, a ovih 5 prirodnih lekova ni na koji način ne mogu uticati negativno na tvoje lice, a akne će se definitivno povući ili u potpunosti nestati ako svoju trpezu obogatiš sledećim dodacima.

 • Med je poznat po tome što smanjuje upale, sadrži veliki broj antioksidanata i povoljno utiče na vitalnost i vlažnost kože. Ukoliko svakodnevno utrljaš med na područje zahvaćeno aknama i ostaviš ga da deluje 20-30 minuta u roku od dve nedelje ćeš već videti poboljšanje.
 • Probiotici su žive bakterije koje su dragocene za pravilno funkcionisanje digestivnog trakta. Ako je njihova koncentracija u telu niska organizam je podložniji upalama i infekcijama. Probiotici koju su naročito povoljni za one koji imaju probleme sa aknama su, na primer, Lactobacillus acidophilus (koji se nalazi u jogurtu i nekim vrstama sira) i Lactobacillus bulgaricus (koji je moguće pronaći u kiselom kupusu, siru, kiselim krastavčićima i jogurtu).
 • Vitamin C i vitamin E. Istraživanja su pokazala da oni koji imaju akne obično imaju u svom organizmu manju koncentraciju ovih vitamina za razliku od onih koji imaju čistu kožu. Vitamin C je neophodan za rast i razvoj tela, kao i za formiranje jače kože koja se brže zaceljuje. Sa druge strane, vitamin E je odličan antioksidant i tvoj je najveći saveznik u borbi protiv svega onoga što slobodni radikali mogu da učine tvom telu. Kako bi imala baš onakvu kožu kakvu želiš da imaš pojačaj unos vitamina C (putem citrusnog voća) i vitamina E (suncokretovo seme, bademi itd.).
 • Zeleni čaj, osim što je veoma zdrav za srce i što nam daje osećaj sitosti, prilično je dobar i za smirivanje upaljene kože. Pored toga što ga je preporučljivo svakodevno piti on se može koristiti i za umivanje lica (naravno, kada je potpuno rashlađen).
 • Ehinacea je biljka iz porodice glavočika, a poznata je po antibakterijskom delovanju. Čaj od ovog cveta se može, takođe, koristiti u ishrani ili u spoljašnjoj upotrebi.

Osim što možeš sve ove namirnice da koristiš odvojeno i tako poboljšaš zdravlje svog organizma i kože lica, akni se možeš rešiti i tako što ćeš napraviti sopstvenu masku za lice koristeći sastojke koji su ranije nabrojani.

Za kraj ti ostavljamo recept za potpuno neškodljiv piling za bilo koji tip kože.

Sastojci:

 1. 3 kašike smeđeg šećera
 2. 1 kašika ohlađenog zelenog čaja.
 3. 1 kašika ohlađenog čaja od Ehinacee
 4. 1 kašika meda
 5. 1 kašičica svežeg limunovog soka

Način pripreme:

 1. U posudicu nasuti 2 kašike smeđeg šećera.
 2. Dodati po 1 kašiku zelenog čaja, čaja od Ehinacee i meda, a potom i 1 kašičicu svežeg limunovog soka i sve dobro izmešati.
 3. Dodati još jednu kašiku smeđeg šećera i mešati sve dok se masa ne sjedini. Ukoliko osetiš da sadržaj posude nije dovoljno zgusnut dodaj još jednu kašiku smeđeg šećera.
 4. Vrhovima prstiju nanesi smesu na lice i nežno masiraj područje na kom se nalaze akne.
Izvor: Sheknows.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.