Humanost na delu: Šokantna kampanja u borbi protiv diskriminacije HIV pozitivnih osoba

hiv-aids
Borba protiv opake bolesti i dalje traje… (foto: mymedicalfeedback.com)

Progresivni muški časopis Vangardist, sa sedištem u Beču, koji se objavljuje na engleskom i nemačkom jeziku, svoj sledeći broj će štampati sa krvlju zaraženom HIV-om na koricama, u sklopu kampanje za podizanje svesti o HIV-u i AIDS-u. Iako je uobičajeni tiraž 100.000 primeraka, samo 3.000 primeraka narednog izdanja bit će štampano krvlju na koricama i on će biti isporučeni u plastičnim omotima.

Tri HIV-pozitivne osobe donirale su krv za ovaj projekat – 26-godišnji gej muškarac, anonimni strejt muškarac i 45-godišnja žena koja je bolest dobila od muža pre dve decenije. Nije joj rekao da je zaražen. Njihove priče samo su neke od onih koje časopis donosi u ovom broju.

Naučno je dokazano da virus ne može dugo preživeti van domaćina, tako da je časopis siguran za rukovanje. Povrh toga, krv je pasterizovana i pomešana sa mastilom.

„HIV / AIDS je i dalje je šesti vodeći uzrok smrti u svetu i uzima 1,5 milion života godišnje“, navodi CBS News, tako da je ovo nešto na šta vredi obratiti pažnju.

Pored 3.000 posebnih primeraka, izdanje će biti dostupno i online sa zahtevom za donaciju jednoj organizaciji koja se bavi HIV / AIDS-om, bi’e 15.000 primeraka štampanih običim mastilom, a određeni broj kopija će biti ponuđen na aukciji.

Nevladina organizacija Life Support Group i Ogilvy Brazil su u São Paulu takođe postavljali plakate sa pravom kapljicom HIV pozitivne osobe.

Ova snažna reklama ima za cilj da se pokaže da baš kao i posteri, HIV pozitivne osobe mogu biti produktivni članovi društva.

Aricio Fortes, CCO iz Ogilvy Brazil, izjavio je da je inspiracija za kampanju bila informacija iz medicinskih krugova, da HIV ne može preživeti van ljudskog tela duže od jednog sata.

„Ovaj plakat humanizuje problem i okuplja ljude oko pokreta, pokazujući da je moguće živeti u društvu bez predrasuda“, rekao je on.

I iako su plakati bezopasni za javnost, razvoj kampanje bio je pod nadzorom doktora kako bi se osigurale odgovarajuće mere bezbednosti. Devet volontera doniralo je krv za realizaciju ovih postera, koji su postavljeni na fakultetima, autobuskim stanicama i barovima širom grada.

Šta VI mislite o ovoj kampanji?

Izvor: adweek.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.