Farbate kosu? Ovih 10 stvari morate znati o – šamponu!

Veoma je važno posvetiti posebnu negu održavanju boje nakon farbanja (foto: Screenshot)
Veoma je važno posvetiti posebnu negu održavanju boje nakon farbanja (foto: Screenshot)

Bilo da kosu farbate u salonu ili kod kuće, želite da vam boja traje što duže.

Niste uzalud potrošili novac i energiju. Sa farbanom kosom dolazi i odgovornost da je održavate što bolje, a ovih 10 saveta će vam otkriti mnogo toga o šamponu i pranju kose, što verovatno do sada niste znale.

1. Šampon za bojenu kosu

Kako bi produžile trajanje boje, neophodan vam je šampon za očuvanje boje. Ovi šamponi imaju zaštitni sloj koji sprečava da farba izbledi.

2. Nemojte prati kosu pre farbanja

Ostavite kosu malčice prljavu pre nego što se ofarbate, jer farba ili blanš mogu oštetiti skalp ako na njemu nema prirodne masnoće koja ga štiti.

3. Nega nakon farbanja

Nakon što se ofarbali i isprali kosu, sačekajte nekoliko dana do sledećeg pranja. Morate da pustite da se farba dobro primi na dlaci i pranjem bi je samo sprali sa kose.

4. Manje je više

Dovoljna količina šampona (foto: Screenshot)
Dovoljna količina šampona (foto: Screenshot)

Za pranje kose vam je dovoljna količina šampona veličine novčića. Što više šampona koristite, on više peni, a upravo vas pena sprečava da pravilno nanesete šampon na kosu.

5. Izbegavajte vrelu vodu

Pokušajte koliko možete da kosu nakon šamponiranja ne perete prevrućom vodom. Mlaka voda pomaže da se procvetali krajevi zatvore i boja ostaje duže sjajna.

6. Šamponi za dubinsko pranje kose

Ako vam je kosa hemijski tretirana, morate koristiti ove šampone. Oni pomažu da se uklone štetne posledice proizvoda i vrate prirodni tonovi kosi, naročito kod plavuša. Ali se nikako ne preporučuju brinetama, kod kojih će šamponi za dubinsko pranje mnogo brže isprati boju.

7. Tuševi sa filterima

Voda koju koristimo za pranje kose i tuširanje često nije najbezbednija. U njoj se mogu naći hlor i hemikalije, te je potrebno na glavu tuša postaviti filter koji će prečistiti vodu i pomoći da vam boja za kosu što duže bude sveža.

8. Plavuše

Plava kosa (foto: simonjohnhair.com)
Plava kosa (foto: simonjohnhair.com)

Ako imate narandžaste tonove koji vam smetaju, ljubičasti šampon je spas. Učiniće da vaša plava boja deluje sveže. Ali nemojte šampon koristiti stalno, već najviše dva puta nedeljno.

9. Ne perite kosu prečesto

Pranje kose svakoga dana uklanja njena prirodna ulja, te temenu postaje sve teže da ih proizvodi toliko brzo. Takođe, što češće perte kosu, to farba brže bledi. Nošenje pletenica ili repa vam može pomoći da ne izgledate zapušteno i neuredno do sledećeg pranja.

10. Šamponi bez sulfata

Šamponi ne moraju preterano peniti kako bi dobro oprali kosu (foto: michellephan.com)
Šamponi ne moraju preterano peniti kako bi dobro oprali kosu (foto: michellephan.com)

Ovi šamponi ne sadrže teške hemikalije koje utiču da se boja brže ispira, te su nežniji prema kosi i ne pene poput običnih šampona. Ali to ne znači da nisu podjednako efikasni. Zato ih nemojte koristiti u većoj količini jer oni i te kako dobro peru i bez mehurića.

Izvor: Diply.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.