trudnica-magnezijum

Osim fizičkih promena koje telo buduće majke prođe u toku trudnoće, utvrđeno je da dolazak bebe uzrokuje i određene promene na mozgu žene.

Majčinstvo menja veličinu i strukturu onih delova mozga koji utiču na procenjivanje osećanja i razumevanje drugih, a većina ovih promena traje najmanje dve godine nakon porođaja.

Istraživači su magnetnom rezonancom skenirali mozak žena pre trudnoće i nakon što su prvi put postale majke. Rezultati su bili iznenađujući: gubitak sive mase u nekoliko regija uključenih u proces koji se zove socijalna spoznaja.

Moguće je da se taj gubitak sive mase negativno odrazi na kasniji život žene, ili može biti samo trenutna posledica stresa, načina ishrane ili nedostatka sna povezanih sa trudnoćom i porođajem, prenosi New York Times.

baby-bed-couple-hug-Favim.com-3565644
(foto: Favim)

S druge strane, pojedini naučnici ova saznanja tumače kao prilagođavanje za ulogu majke, odnosno za menjanje mozga kako bi pojedini njegovi delovi budu efikasniji za obavljanje majčinskih dužnosti.

“Gubitak sive mase ne mora da bude nužno loša stvar – to može da znači i da je reč o sazrevanju. Te promene mogu da pomognu da se usavrši ženina sposobnost da bolje prepozna potrebe svog deteta ili da doprinesu jačem vezivanju između novorođenčeta i majke”, naveo je jedan od istraživača.

Utvrđeno je, takođe, da trudnoća nije uticala na sposobnost pamćenja, komunikacione veštine i radne sposobnosti novopečenih majki.

Izvor: nytimes.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.