Bivši želi da ostanete prijatelji? Evo šta to znači!

(foto: thelamynow)
(foto: thelamynow)

Ako bivši partner želi da ostanete prijatelji – možda ste u velikom problemu.

Svako ko se ikada pitao kakav psihopata bi mogao da ostane prijatelj sa bivšim partnerom, odgovor je – neko sa “mračnim crtama ličnosti” kao što su narcisoidnost i psihopatija. Za mnoge je ovakav odnos nezamisliv, a čak su i pojedini naučni listovi upozoravali da ne bismo trebali da ostajemo prijatelji sa bivšim ljubavima jer nam one pružaju manje emotivne podrške, manje nam pomažu, manje nam veruju i manje ih brine sreća druge osobe.

U razgovoru sa sajtom Broadly, stručnjak za narcisoidnost, dr Toni Feret, objašnjava zašto osobe sa mračnom ličnošću žele da produžavaju trajanje mrtve veze.

“Narcisoidne osobe i psihopate ne vole da gube i zbog toga će uraditi sve što mogu kako bi održali neki vid veze – ako oni sami nisu doneli vezu o raskidu. One jednostavno imaju poteškoće da neke stvari ostave u prošlosti ili da se od njih oporave”, objašnjava Feret.

Veze su zdrave za nas na mnogo načina jer smo fizički aktivniji, živimo duže i srećniji smo. Međutim, ovo nisu razlozi zbog kojih psihopate i narcisoidne osobe i dalje žele da na neki način budu deo gotove veze. One osećaju da je njihov položaj ili društveni status poboljšan zbog partnera i to je razlog zbog kog pojedini ego-manijaci žele “trofejne žene”. Pritom, ovakve osobe imaju veliku količinu ponosa i ne mogu da prihvate da je neko drugi sa njihovim bivšim partnerom.

Izvor: Broadly
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.