Da li ste iznenađeni: Srbi su najnesrećniji narod!

dete
Srećni ili ne? (foto: Donnie Ray Jones/Flickr.com)

Imate pravo jednom da pogađate šta kaže statistika na temu koji narod je najmanje srećan. Prema najnovijim istraživanjima radi se o nama, srpskom narodu, piše Blic!

Verovali ili ne, od Srba su manje srećni samo Bugari, ali ni Mađari, Grci i Hrvati nisu preterano zadovoljni. Suprotno tome, Švajcarska je na vodećoj poziciji kada je u pitanju sreća. Ovo Eurostatovo istraživanje je rađeno u 32 zemlje Evrope, a pitanja su bila vezana za socijalno-demografske faktore kao kriterijume zadovoljstva. Ispostavilo se da su najznačajniji faktori zdravlje, finansije, zaposlenost, društveni odnosi i klima.

Psihijatar, Slobodan Jovičić precizinije objašnjava zašto je to tako: “Mlad čovek u Srbiji nema nikakvu perspektivu. On je u startu zakočen jer je nemoguće živeti u Srbiji sa platom od 39.000 dinara i imati porodicu. Čak i da zaradi 2.000 evra, jedino što može to je, figurativno rečeno, da kupi “kvalitetniju salamu”.

“Srećni su oni koji imaju kontrolu nad svojim životom, koji su sposobni da dostignu svoje želje. U Srbiji toga nema. Sreća i zadovoljstvo se ogledaju u ispunjenosti, blaženstvu, harmoniji. U Srbiji toga nema” – ističe sociolog Ratko Božović.

Da li vas ovaki rezultati iznenađuju, rastužuju ili nešto treće?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.