8 razloga zašto se budite nenaspavani

(foto: weheartit)

Postoje stvari koje većina ljudi svakodnevno rade, a da ometaju njihov odmor i san.

Pas koji lajanjem reaguje na svaki šum, mačka koja vam se šeta po telu ili jastuk koji je toliko loš da na njemu nema mirnog sna.

Premekan jastuk

Iako možda umorni maštate o tome da spustite glavu na mekan jastuk, u stvarnosti, mekani materijali neće prijati vašem vratnom delu. Idealan jastuk treba da drži kičmu pravom i u jednoj ravni. Ukoliko vam glava i vrat propadaju u jastuku, bolovi u vratu su neizbežni, naročito ako spavate na boku. Osobama koje spavaju na strani preporučuje se viši jastuk koji će popuniti praznine između glave i ramena.

Roletne

Svetlo je neprijatelj dobrog sna! Ukoliko ima previše svetla u sobi teško ćete zaspati, a lako probuditi. Nabavite masku za oči ili tamnije roletne u prostoru gde spavate,predlažu doktori, jer kvalitetan san ne utiče samo na raspoloženje već i na ostale zdravstvene procese.

Temperatura

Temperatura preko 23 stepeni i ispod 12 otežaće proces uspavljivanja, ali buđenja. Doktori predlažu da je idealna tempertura oko 18 stepeni jer ubrzava vaš metabolizam.

Sintetički materijali

Satenske spavaćice, posteljina i prekrivači mogu izgledati lepo, ali spavanje u ovim materijalima povećava temperaturu tela tokom spavanja. Kao rezultat, dobićete buđenje u znoju. Doktori predlažu da uvek spavate u pidžamama, spavaćicama od pamuka i prirodnih materijala jer će koža disati i održaćete prirodnu temperaturu tela.

(foto: weheartit)

Neodgovarajući dušek

Od trenutka kada kupite dušek, računajte da će vam trajati od pet do deset godina u zavisnosti od kvaliteta, vaše težine i vremena koje ste proveli spavajući na njemu. Ukoliko vaš dušek ima veliko ulegnuće kada legnete ili sednete na njega, velika je verovatnoća da ćete se probuditi sa bolovima u leđima. Nažalost, ne postoji idealan dušek. Ukoliko je previše mek, bolovi u leđima su neizbežni, ali to ne znači da treba izabrati tvrd koji takođe može biti loš za kičmui Nabavite navlaku za dušek ili neku prostirku koja će se prilagoditi vašoj kičmi, predlažu doktori.

TV, kompjuter ili telefon

Plava svetlost koju emituju moderni uređaji aktiviraju mozak i on ne dobija signale da treba da se uspava. Ukoliko dobijete poruku ili mejl u toku noći, iako su vam oči zatvorene, svetlost dopire do kapaka i stimuliše nervni sistem i mozak da vas probudi. Najbolje je ostaviti telefon telefon u nekoj drugoj sobi u kojoj ne spavate. Ukoliko vam je telefon neophodan, onda ga smanjite i okrenite i neka bude što dalje od vašeg kreveta. Isto važi i za TV! Isključite ga sat vremena pre nego što planirate da krenete u krevet kako biste dali svom mozgu šansu da se odmori.

Spavanje sa kućnim ljubimcima

Čak 63 odsto osoba koje spavaju pored ljubimaca bude se lošijeg raspoloženja i umorniji, pokazalo je jedno istraživanje. Ukoliko živite sa ljubimcima pripremite im udobno mesto za spavanje što dalje od vašeg kreveta.

Koristite jastuk samo za glavu

Ako spavate na leđima, stavite jedan ispod kolena kako bi poboljšali položaj. Ukoliko spavate sa strane, stavite jedan jastučić ispod pazuha kako bi podržao rame i jedan između nogu kako bi kičma bila prava.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.