zena balans
Sve je u balansu? (foto: Byron/Flickr.com)

Savremena žena je svestrana ličnost koja se mora snaći u raznim situacijama, bilo da je u pitanju veza, majčinstvo, karijera, zdrav život… Nije jednostavno, ali je izvodljivo kada radite posao koji vam odgovara i kada imate razumevanje od nadređenih, a to je – da ste vi ipak žena koja, pored silnih obaveza, ima kod kuće i porodicu koja zahteva pažnju.

Žena ima nezavidan položaj u društvu, iako je slobodna i ima svoja prava, zarobljena je u sistemu vrednosti i balansira između poslovnog i porodičnog života.

Predlažemo da pročitate neke od odabranih saveta za dobar balans karijere i porodice (iako smo svesni da nekada ne možemo da biramo, pogotovo u zemlji koja nema visoki standard).

1. Realno procenite svoje sposobnosti, ciljeve, potrebe porodice

Posao je vrlo nezgodna sfera za jednu savremenu ženu. Od nje se očekuje mnogo, korporacije su vrlo zahtevne i često su primorane da rade prekovremeno. Nameće im se važnost karijere, pa tako nerado zapostavljaju porodični život ili ga kasnije ostvaraju što stvara nove i dodatne probleme. Od žene se očekuje mnogo, a nametnuni standardi remete biološki sat i tako se pravi potpuni disbalans ciljeva, šansi i očekivanja. Iz tog razloga, često se dešava, da visokokvalifikovane žene rade poslove na nižoj lestvici kako bi imale vremena za porodicu.

2. Pronađite idealno radno mesto za vaše sposobnosti i uklapanje u poslovnu kulturu

Kada idete na razgovor trudite se da ostavite što bolji utisak, kako bi poslodavac procenio da odgovarate profilu posla za koji ste se prijavili. Pokušajte, kada se vratite kući i kada se slegnu utisci, da procenite vašeg nadređenog i da li je to ona udobna i prijatna atmosfera koja vam je potrebna kako bi uživali u poslu i kako bi, kada se uveče vraćate umorni sa posla bili pozitivni prema svojim najbližima.

 

Ukoliko ste propustili: Navike uspešnih žena – ključne reči za postizanje životnog balansa

3. Razgovarajte sa suprugom o vašim željama i očekivanjama na radnom mestu i kod kuće

Iako još nemate decu, radite u uspešnoj firmi, zamislite svoje ciljeve u narednih 3-5 godina i gde vidite sebe. Ako zamislite fotografiju na kojoj imate i decu, onda je najbolje da porazgovarate i razmislite šta su vaša očekivanja i kako bi takva promena situacije uticala na vaš emotivni i poslovni život.

4. Podelite svoje brige sa posla, umesto što ćete sami podnositi teret

Ukoliko ste imali stresan dan ili imate dugoročni problem na poslovnom nivou, nemojte se ustručavati da to podelite sa svojim partnerom. Ukoliko imate stabilnu vezu, ovo će biti pravi ventil i pomoći će vam da kanališe energiju u pravom smeru, a da stresni dan ostavite iza sebe.

5. Ukoliko je moguće poslovne probleme podelite sa svojim nadređenim

Zavisno od toga kakav vam je šef, procenite situaciju. Ukoliko je to neko ko brine o međuljudskim odnosima u svojoj firmi, ne ustručavajte se da razmišljate naglas. To znači da jasno govorite o problemima koji vas muče, ali pokušajte da to predstavite maksimalno profesionalno, bez uključivanja emocija, jer je to “samo posao”.

6. Nemojte čekati da pronađete novi posao, ako vam postojeći ne odgovara

Ukoliko ste sve probali i razgovarali o problemima, a posao koji radite je i dalje stresan i jednostavno se razilazite u mišljenjima vaš nadređeni i vi, krajnje je vreme da potražite novi posao. Porodica i vi nikako ne treba da trpite nešto što nije na prvom mestu, zarad porodične harmonije.

 

Izvor: careerealism.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.