6 razloga zbog kojih treba da počneš da meditiraš

Meditacija

Sigurno ste mnogo puta čuli da neko meditira i konstatovali koliko je to pozitivna stvar, ali ste, verovatno, uz smeh dodali da to nije za vas. Zbog čega? Nemate slobodnih 10 minuta u svom danu? Mislite da je to preteško? Varate se.

Meditacija se, zapravo, praktikuje veoma lako. Sve što treba da uradite je da zauzmete ugodan položaj (sedeći ili ležeći) da sklopite oči i uživate u tišini. Kako biste se potpuno opustili dovoljno je da brojite polako unazad, na primer od 10 do 1, ili da zamišljate kako se pred vašim očima velika trojka smanjuje dok ne nestane iz vašeg vidokruga, a zatim dvojka i jedinica. Možete da se prepustite nekim mirnim maštarijama kao što je ležanje na plaži, kupanje u moru, opuštena šetnja kroz šumu, šta god vama odgovara. Nakon 10-ak minuta ponovite postupak kojim ste se polako ubacili u tzv. razmišljanje ni o čemu i nastavite svoj dan.

Vidite, prilično je lako. Možete je praktikovati u tišini ili uz tihu muziku. Preporučljivi su neki instrumentali koje možete pronaći na YouTube-ukao što je na primer ovaj. Pronađite neki koji vama odgovara.

Evo zbog čega je značajno da sebi priuštite tih 10 minuta u toku dana.

1. Bićete bolje fokusirani na posao ili učenje.

2. Znatno će vam se ublažiti anksioznost ili depresivna stanja.

3. Stres ćete svesti na minimalan nivo. Ne samo u datom momentu nego i u svakoj sledećoj stresnoj situaciji kojoj ćete pristupati trezvenije glave.

4. Umanjićete bol koji osećate.

5. Znatno ćete poraditi na prevenciji dobijanja bolesti kao što je Alchajmer.

6. Ojačaćete imuni sistem jer ćete se u potpunosti sjediniti sa svojim telom i, ma koliko vam to suludo zvučalo, bićete manje skloni prehladama.

Pokušajte, ništa vas ne košta.Već nakon 3 nedelje ćete osetiti poboljšanje i bićete sebi zahvalni na ovoj navici koju ste usvojili.

Izvor: yogajournal.com
Foto: tumblr.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.