sauna
(foto: Thomas Wanhoff/Flickr.com)
[tweetherder]Čišćenje organizma je sve bitnija tema, pogotovo kada su voda, vazduh i hrana zagađeni. [/tweetherder]Kod većine ljudi organizam je opterećen varenjem teške i nezdrave hrane, posebno tokom zime kada jedemo manje voća i povrća. Osim toga naša okoliina je prepuna toksina – pesticidi i toksične supstance su svuda: u hrani, vodi, kozmetici,vazduhu, čak i u odeći koju nosimo.

Nagomilavanje toksina u organizmu s vremenom može uzrokovati zdravstvene probleme – od najmanjih poput loše probave i manjka energije, do ozbiljnijih – poput artritisa, alergije i srčanih bolesti. Da biste se rešili toksina i sprečili zdravstvene probleme, redovno detoksirajte organizam. Čišćenje organizma sprečava bolesti, uspostavlja prirodnu ravnotežu, energiju, koncentraciju i pozitivan stav.

1. Sauna

Sauna je najjednostavniji način čišćenja organizma i koristi se u mnogim kulturama. [tweetherder]Znojenje i sauna su oduvek bili povezani s dobrim zdravljem i procesom isceljivanja.[/tweetherder] Pretpostavlja se da je tradicija korišćenja sauna počela u drevnom Rimu, a neki podaci kažu da prve saune datiraju čak iz kamenog doba. Pronađeni su drevni zapisi gde Herodot opisuje “kako su pripadnici nekih plemena dokotrljali vruće kamenje u male šatore, gde su se zatim išli znojiti”.

Kako deluje sauna?

Sauna podiže telesnu temperaturu za nekoliko stepeni. Hipertermija ili povišena telesna temperatura, ubija bakterije, viruse i parazite u krvi i tkivima, pa podstiče proces znojenja. Sa znojenjem, u telu se tope masne naslage u kojima su najčešće zarobljeni toksini. Toksini se oslobađaju i napuštaju naše telo kroz kožu, putem znoja. Osim čišćenja organizma, sauna potpomaže mršavljenju, poboljšava cirkulaciju, oslobađa od stresa i poboljšava izgled kože.

Kako koristiti saunu?

U svrhu čišćenja organizma, koristite saunu 2-3 puta nedeljno. Boravak u sauni bi trebalo da traje 15-30 minuta. Pre i nakon boravka u sauni pijte više tečnosti. Sauna se ne preporučuje trudnicama i osobama koje boluju od visokog pritiska, multiple skleroze i srčanih bolesti.

2. Post

[tweetherder]Post je najstarija metoda čišćenja od toksina na našoj planeti.[/tweetherder] Postovi se spominju još u ayurvedi, drevnoj indijskoj nauci o zdravlju i životu, koja je stara najmanje 5000 godina. Postoji nekoliko vrsta postova – post na voću i povrću, post sa sokovima, post na vodi, čak i post bez vode. Za vreme posta, naša probava, srce i krvni sistem su manje opterećeni. Poboljšava se disanje te se pluća i ćelije organizma bolje snabdevaju većom količinom kiseonika. Post reguliše rad mnogih organa i poboljšava celokupni metabolizam.

Post na vodi – Uključuje pijenje samo pročišćene vode. Ovaj postupak omogućava telu da se odmori, očisti od toksina i izleči. Za vreme posta, telo, umesto da troši energiju na varenje hrane, koristi je za sagorevanje toksina i lečenje oštećenih ćelija i organa. Jednodnevni post na vodi možete napraviti jedanput nedeljno. Vrlo je jednostavno: započnite dan s čašom vode i tako nastavite. Drugi dan prekinite post sveže ceđenim sokom od voća ili povrća. Nekoliko sati nakon toga pojedite laganu supu, a kasnije kuvano povrće.

3. Prirodni kelati

Kelati su agensi koji vežu za sebe toksine i teške metale, nakon čega ih izbacuju iz organizma. Postoje sintetički i prirodni kelati. Između snažnih prirodnih kelata su hlorofil, korijander, zeolit i zelena glina. Korijander je jedan od najsnažnijih kelata u prirodi. To je učinkovit i jeftin način da se očistite od otrova i teških metala.

Dodajte korijander u vašu dijetu: stavite pregršt svežeg korijandera u supu, salatu ili jelo od povrća. Sameljite korijander, dodajte maslinovo ulje, so i začine i kao namaz namažite ga na hleb. Hlorofil je zeleni pigment, koji sadrže zelene biljke kao što je brokoli. Uz pomoć hlorofila možete na jednostavan način ukloniti toksine i tragove teških metala iz organizma.

Kupka sa zelenom glinom je vrlo jednostavna metoda čišćenja tela od toksina i teških metala. U kadu, napunjenu toplom vodom, dodajte dve šoljice zelene gline. Provedite u kadi oko 20 minuta, neka voda bude što toplija. Kroz pore glina prodire u organizam i izvlači toksine i teške metale.

Izvor: alternativa-za-vas.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.