Pored ruža, maskara je najprodavaniji kozmetički proizvod i obavezan deo šminkanja, a dobra stvar je i što menja čitav izgled i ukoliko nosite samo nju.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o maskari koje sigurno niste znali:

1. Maskara je nastala 1913. godine, a njen tvorac je hemičar Thomas Williams iz Chicaga koji je za izradu maskare upotrebio ugljenu prašinu i vazelin.

2. Maskara je omiljeni ženski proizvod jer “otvara” oči, čini ih većim, naglašava trepavice i daje licu svež izgled.

3. Pre prve upotrebe nove maskare četkicu treba dobro isprati mlazom vode.

4. Četkica za maskaru se pravi od najlona koji je prvi put predstavljen 1939. godine u Njujorku.

5. Maskara se koristila još 4000 godina pre nove ere. Egipćani su je zvali ‚ “kohl”, a nanosila se štapićem.

6. Važan sastojak maskare je guanin, supstanca koja se dobija od ribljih ljuskica. Guanin je čest sastojak različitih proizvoda za šminkanje jer im daje sjaj.

7. Prva kremasta maskara slična današnjim, napravljena je tek 1958. godine, pakovala se u bočice i kupovala u kompletu sa aplikatorom.

8. Većina žena instinktivno otvara usta kad nanosi maskaru. Za to postoji dobar razlog – kada otvorite usta postaje teško treptati.

9. Ostaviti šminku na licu tokom noći nije dobra ideja, a ostavite li maskaru na očima mogli bi se ujutro probuditi bez koje trepavice….

10. Ni jedna maskara ne bi trebalo da se koristi više od 3 meseca!

11. Prilikom nanošenja dovoljno je samo jednom izvaditi četkicu iz maskare, u suprotnom će vam se na četkicu uhvatiti previše boje što može izazvati stvaranje grudica i otežati nanošenje.

12. Max Factor maskara False Lash Effect svakog minuta se proda negde u svetu, a jedna Lancomeova maskara proda se svake sekunde.

13. Kada stavljate maskaru, vizuelno podižete svoje lice. Maskara pruža očima definiciju i ističe ih, obrazi deluju podignutije, a ten izgleda zbog toga izgledate mlađe.

14. U maskarama se nalazi određena količina žive koja je inače otrovna. Ipak, u ovom slučaju reč je o malim količinama koje vam ne mogu štetiti. Živa je zabranjena u svim drugim make up proizvodima, osim u maskari.

15. Većina maskara je namenjena nanošenju u jednom ili maksimalno dva sloja. Maskara se brzo suši pa što više slojeva nanesete, to su veće šanse da će se trepavice slepiti i da će se stvoriti grudvice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.