11 načina kako da koristite med za zadivljujuću kožu, kosu i nokte

Med je odličan sastojak za negu tela (Foto: Pinterest.com)
Med je odličan sastojak za negu tela (Foto: Pinterest.com)

Ovaj potpuno prirodni sastojak je mnogo više od običnog zaslađivača čaja ili kafe.

Med obično važi za zdravije zaslađivače, ali nemojte se iznenaditi kada vam kažemo da ovaj sastojak sadrži mnogo prednosti za kožu i kosu. Budući da pčele prikupljaju nektar, polen i smolu iz cvetova, na taj način prave med koji može pomoći koži da bude nežna i glatka, ali i u borbi protiv starenja i lečenju od bakterija. Prepun je hranljivih materija, antioskidanata i lekovitih sastojaka. Sledeći put kada budete pregledali police u prodavnici tražite med koji nije termički obrađen ili pasterizovan, već potpuno netretiran proizvod zato što sadrži vise aktivnih antioksidanata i enzima.

Evo nekoliko načina kako da iskoristite med (ponekad u kombinaciji sa još nekim prirodnim sastojkom):

1. Maska za suvu kožu

Med je prirodni ovlaživač, što znači da privlači vlagu iz vazduha u kožu i osigurava da je zadržava u slojevima gde je najpotrebnija prodornost i dugotrajna hidratacija.

Probajte: Stavite jednu kašičicu sirovog meda na čistu, suvu kožu i pustite da odstoji 15-20 minuta. Isperite mlakom vodom.

2. Čišćenje pora

Enzimi u sirovom medu prodiru u kožu i na taj način održavaju i čine kožu čistom. Pored toga, antibakterijska svojstva meda i jojobe ili kokosovog ulja takođe sprečavaju nagomilavanje bakterija koje mogu dovesti do disbalansa u koži i doprineti pojavi bubuljica.

Probajte: Umešajte jednu kašiku sirovog meda sa dve kašike jojobe ili kokosovog ulja i mutite dok se sve lepo ne sjedini i masa postane kompaktna. Nanesite na čistu, suvu kožu i nežno masirajte kružnim pokretima izbegavajući predeo oko očiju. Isperite mlakom vodom.

Vaše lice će obožavati med (Foto: Pinterest.com)
Vaše lice će obožavati med (Foto: Pinterest.com)

3. Nežni eksfoliator

Med je prepun antioksidanata, enzima i drugih hranljivih materija koje hrane, čiste i hidriraju kožu. Soda bikarbona, sa druge strane, je nežni prirodni eksfoliator koji uklanja mrtve ćelije kože i na taj način omogućava pojavu novih ćelija koje ten čine blistavim.

Probajte: Pomešajte dve kašike meda i jednu kašiku sode bikarbone. Pokvasite lice vodom i nežno utrljajte smesu na lice ili telo kružnim pokretima. Dobro isperite.

4. Ublažavanje ožiljaka

Za kožu sa ožiljcima koristite med jer ima anti-inflamatorna i antibakterijska svojstva koja pomažu u smanjenju pojave ožiljaka, kao i lečenju i regenereaciji tkiva. Med u kombinaciji sa maslinovim ili kokosovim uljem pomaže u obnovi epitela, a redovna nežna masaža povećava cirkulaciju i omogućava da se ćelije brže obnove i koža lakše oporavi.

Probajte: Pomešajte kašičicu meda sa kašičicom maslinovog ili kokosovog ulja i nanesite na oštećenu zonu. Potom masirajte sa vrhovima prstiju kružnim pokretima u trajanju od jednog do dva minuta. Ako radite sa licem, nakon masiranja stavite topao peškir na lice i ostavite dok se ne ohladi. Ponavljate tretman svakog dana.

5. Tretman za akne

Med sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva koji onemogućavaju bakterijama da prouzrokuju akne. Takođe, njena anti-inflamatorna dejstva smiruju crvenilo i iritaciju.

Probajte: Nanesite maloo sirovog meda na ugrožena područja i sačekajte 10-15 minuta. Isperite mlakom vodom.

6. Kupka

Med ne služi samo za hidrataciju, njegovi antioksidansi će zalečiti kožu i štititi je od oksidacije i spoljnih uticaja.

Probajte: Pomešajte dve kašike meda sa jednom šoljom vruće vode dok se lepo ne rastvori. Dodajte u kadu sa toplom vodom i uživajte u kupanju.

7. Omekšavanje zanoktica

Kao što smo već napomenuli, med je prepun hranljivih materija i enzima kojima leči i hrani epitel, a pored toga uvlači vlagu u kožu. Kokosovo ulje štiti kožu, a jabukovo sirće omekšava tvrde naslage kože. Upravo ova tri jedinstvena sastojka u kombinaciji čine da rešite problem sa zanokticama.

Probajte: Pomešajte kašičicu meda, kokosovog ulja i kašičicu sirćeta, a potom smesu nanesite na zanoktice i nežno utrljajte, ostavite da odstoji 5-10 minuta, a potom isperite.

8. Pakovanje za kosu

Enzimi i hranljive materije daju kosi sjaj ne čineći je teškom, dok kokosovo ulje pomaže da dlaka bude glatka i jaka.

Probajte: Pomešajte jednu kašiku meda sa dve kašike kokosovog ulja i nanosite temeljno od krajeva ka vrhu. Ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim dobro isperite.

9. Pojačivač šampona

Med spada u sredstva za održavanje i regulisanje vlažnosti i ojačava folikulu za zdrav rast kose.

Probajte: Pomešajte kašičicu meda sa vašim šamponom (količina šampona je kao i kada obično perete kosu, dakle, delimično pokriven dlan) i nanesite na kosu, šamponirajte kao i obično, a potom dobro isperite.

Med će pomoći da vaš šampon postane još učinkovitiji (Foto: Pinterest.com)
Med će pomoći da vaš šampon postane još učinkovitiji (Foto: Pinterest.com)

10. Posvetljivač kose

Enzim glukoze oksidira u medu i polako oslobađa hidrogen peroksid, sastojak poznat kao posvetljivač kose.

Probajte: Pomešajte tri kašike meda sa dve kašike vode. Nanesite na čistu, vlažnu kosu, ostavite da odstoji oko sat vremena. Dobro isperite. Postupak ponavljajte nedeljno za bolje rezultate.

11. Protiv opekotina od sunca

Med vraća hidrataciju koži do najdubljih slojeva, a s obzirom da je Aloe Vera poznata kao sredstvo koje zasigurno pomaže u opekotinama zbog anti-inflamatornih dejstava, ova kombinacija će vam sigurno pomoći u smirivanju opekotina od sunca.

Probajte: Pomešajte potrebnu količinu meda sa duplo više Aloe Vera gela i nanesite na opekotinu.

Izvor: Women’s health
1 Comment

Comments are closed