8 trikova za lepotu uz sodu bikarbonu

I za kuhinju i za negu - soda bikarbona
I za kuhinju i za negu – soda bikarbona

Soda bikarbona je osnova svake kuhinje generacijama unazad, ali je pored toga odlična za korišćenje i u kozmetičke svrhe.

Sprečava neprijatan miris znoja i mrlje koje dezodorans pravi

Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode da biste napravili pastu, a zatim nanesite ispod pazuha i napravite svoj potpuno prirodni dezodorans.

Osvežite svoju kosu

Kosi je povremeno potrebna promena od nekog proizvoda jer dolazi do prezasićenja. Sipajte malo sode bikarbone u šampon koji koristite i nanosite ga kao i do sada.

Dodavanjem sode bikarbone u šampon možete osvežiti kosu.
Dodavanjem sode bikarbone u šampon možete osvežiti kosu.

Šampon za suvo pranje kose

Ukoliko žurite negde i nemate vremena da operete kosu, nanesite određenu količinu sode bikarbone na kosu po slobodnoj proceni, a zavisno od masnoće temena glave (pazite da ne preterate). Potom raščešljavajte kosu i spremne ste za izlazak.

Izbelite vaše zube

Sipajte supenu kašiku sode bikarbone i pet kapi hidrogena (3% rastvor) u manju posudu i mešajte dok se ne napravi pasta, ukoliko je potrebno dodajte malo vode kako bi masa bila kompaktna. Četkicom za zube nanesite smesu na zube i ostavite nekoliko minuta. Zatim uobičajeno operite zube. Ukoliko niste zadovoljni ostavite deset minuta da deluje. Za bolje rezultate ponavljajte tretman jednom nedeljno.

Ko još ne želi bele zube na što prirodniji način?
Ko još ne želi bele zube na što prirodniji način?

Mitiseri

Kafena kašičica u kombinaciji sa destilovanom vodom je pravo rešenje za mitisere. Estetičar Pirl Dvorkin kaže da se ova formula koristi i u profesionalne svrhe upravo zbog lakoće i brzine rešenja problema. Takođe, možete prvashodno otvoriti pore na licu tako što ćete se umivati vrućom vodom ili natopiti peškir i tako toplog ga držati neko vreme. Otvorene pore lakše odbacuju mitisere koje možete istisnuti laganim pristiskom čistih prstiju.

Oporavite zanoktice

Da li previše posećujete kozmetičke salone i često radite manikir, nadogradnje i menjate gelove. Da li su vam zbog toga zanoktice upaljene, krvare, peku i bole? Napravite pastu od sode bikarbone i tople vode i trljajte blago zanoktice dok ne omekšaju. Ukoliko vam ostane još paste uradite tretman cele šake.

Nalakirani nokte uz negovane zanoktice su mnogo lepši.
Nalakirani nokte uz negovane zanoktice su mnogo lepši.

Detoksikaciono kupanje

Kadu napunite vodom, sipajte morsku so, sodu bikarbonu i omiljena esencijalna ulja (lavanda i jasmin deluje vrlo relaksirajuće).

Maska za lice

Soda bikarbona pravi odličnu prirodnu masku za lice. Pomešajte sa vodom i nanesite smesu po celom licu, a potom uradite piling. Time ćete ukloniti mrtve ćelije epitela potpuno prirodnim preparatom.

Uklonite mrtve ćelije sa lica
Uklonite mrtve ćelije sa lica
Izvor: N.J. / Redakcija Savršena.com / Womenshealthmag.com
Foto: Pinterest.com