(foto: pixshark)
Sve je više zainteresovanih za alternativne načine sahranjivanja (foto: pixshark)

Ideja o (mogućem) životu posle smrti fascinira ljude od kada je sveta i veka, a italijanski i španski dizajneri kreirali su dva projekta koji će vam obezbediti reinkarnaciju, i to – u obliku drveta!

Italijanski dizajneri Anna Citelli i Raoul Bretzel osmislili su nesvakidašnji način pokopavanja pokojnika. Naime, njihova ideja je da se pokojnici, umesto u оbičnim drvenim sanducima, sahranjuju u biorazgradivim kapsulama u obliku jajeta koje će telo pokojnika pretvoriti u hranljive materije, a dobijeni nutrijenti služiće za prehranu drveta koje će rasti iz posmrtnih ostataka. Nakon što je telo postavljeno u kapsulu i zakopano, iznad se sadi drvo koje će kasnije sve potrebne hranljive sastojke uzimati iz kapsule.

Projekat nazvan Capsula Mundi još uvek nije izveden jer italijanski zakoni ne dozvoljavaju ovakvu vrstu sahrane. Ako bi naišao na odobrenje, cilj projekta bio bi da stvori memorijalne parkove pune drveća koji bi značajno uticali na ekologiju.

Postoji još jedan koncept sa sličnom idejom – tim industrijskih dizajnera iz Barselone stvorio je takozvane biorazgradive urne.

Koncept predstavlja spoj ideje o životu posle smrti i svesti o važnosti očuvanja životne sredine. Urne su u stvari ljuske kokosovog oraha nabijene tresetom u kojem se nalazi seme drveta koje želite da postanete. Nakon kremiranja pepeo pokojnika se smešta u urnu koja se potom sadi u zemlju.

Mnogi su oduševljeni mogućnošću da bi groblja mogla u budućnosti da dobiju oblik lepo uređenog parka, sa stablima u čijim podnožjima bi stajale table sa imenima pokojnika. Iz nje klija seme, a pepeo omogućava drvetu da živi jer je odličan izvor fosfora neophodnog za rast.. Interesovanje za ovakav način sahranjivanja je veliko.

 Na sajtu proizvođača u ponudi su urne sa semenom javora, bora, bukve, ginka i jasena, a postoji i mogućnost naručivanja urne sa semenom po vašem izboru. Cena je 145 dolara.

Izvor: canyouactually.com, bigthink.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.