grudi
(foto: Favim)

Nedavna istraživanja su pokazala da žene sa određenim tipom strukture grudi imaju čak dak dva puta veće šanse da obole od raka dojke.

Žene koje u grudima nemaju mnogo masnog tkiva imaju dva puta veće šanse da dobiju ovu smrtonosnu bolest, otkrivaju naučnici.

Gusto tkivo u bujnim grudima otežava da se ćelije raka uoče momografom, pa bi žene sa ovakvim dojkama morale da potraže neki drugi način skrininga.

Istraživači sa California University pregledali su izveštaje više o d 18.000 žena sa rakom dojke i procenili još 184.000 žena istih godina ali bez ikakvih simptoma raka. Svaka žena stavljena je u jednu od četiri grupe na osnovu gustine tkiva grudi: skoro potpuno masne, uglavnom masne, umereno guste ili pretežno guste.

U obzir su zzeti i faktori rizika poput težine, porodične istorije bolesti i prvi porođaj nakon 30. godine. Istraživači su zaključili da je 39% slučajeva raka dojke pre menopauze moglo biti sprečeno da su obolele žene imale manje gusto tkivo dojki.

Rezultati su bili isti za nešto više od četvrtine pacijentkinja obolelih nakon menopauze.

Tkivo dojke sastoji se od mlečnih kanala i žlezda, gustog i masnog tkiva. Mamograf u slučaju grudi sa gustim tkivom mnogo teže može da detektuje tumor. Za razliku od masti, koja je transparentna pri skeniranju grudi, gusto tkivo je čvrsto i neprozirno.

Kada dobijete na težini, u grudima dodajete masno tkivo i tada su one manje gustine, ali onda je gojaznost faktor rizika od nekoliko vrsta raka.

Procenjuje se da oko 60% mlađih i nešto manje od 50% starijih žena ima dojke gustog tkiva.

Izvor: healthline.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.