But if we’re strong enough to let it in We’re strong enough to let it go
But if we’re strong enough to let it in
We’re strong enough to let it go

Zajedničko istraživanje koje su sproveli Bingamton univerzitet smešten u Njujorku i londonski univerzitetski centar Koledž na osnovu učešća 5.705 ispitanika iz 96 zemalja širom sveta dovelo je do zaključka da žene više i duže pate nakon raskida nego muškarci. Na skali od 1 do 10 pripadnice lepšeg pola su, u proseku, ocenile da je nivo pretrpljene patnje približan cifri 6,84, dok je kod pripadnika jačeg pola ta brojka nešto niže pozicionirana (6,58).

Zašto muškarci pate manje i kraće nakon raskida višemesečne ili dugogodišnje veze?

Pa, nisu oni bez potrebe jači pol. Ako se osvrnemo oko sebe ili razmotrimo vlastito iskustvo, zaista ćemo doći do zaključka da su muškarci ti koji se tek tako okrenu i odu, utope svoju tugu u alkoholu i veoma brzo pronađu drugu životnu saputnicu. Za to vreme, žene danima ne izlaze iz kuće, analiziraju sa svojim prijateljicama svaki aspekt veze i pokušavaju da shvate gde su to pogrešile.

Craig Morris, autor prethodno spomenutog istraživanja, smatra da je uzrok toga biološke prirode. Dok je kod muškaraca obično libido glavna sila koja reguliše ponašanje u vezi, kod žena je mnogo razvijeniji majčinski nagon i potreba da se ostvari kao roditelj. Upravo zbog toga žene više investiraju u vezu.

Raskid 2

“Već na prvu naznaku romanse, žena počinje potajno da razmišljaja o 9 meseci trudnoće, dok muškarac beži glavom bez obzira”, ističe Morris.

On dodaje i kako to ulaganje u vezu kod pripadnica lepšeg pola ima kao rezultat pažljivije biranje partnera i strožu selekciju. To je ujedno i razlog zbog kog one više pate kada izgube onoga ko je ispunio njihove kriterijume.

Međutim, tu je i druga strana ovog složenog problema. Da, možda žene duže i više pate, ali jednom kada odboluju svoju tugu one se više ne preispituju. One bolje prihvataju činjenicu da njihov bivši saputnik nije bio onaj pravi i spremnije su da se u celosti predaju drugom (potencijalno onom pravom) muškarcu kada se on pojavi u njihovom životu. Za to vreme, isti onaj muškarac koji je tako brzo i lako preboleo svoju bivšu dragu počinje da shvata šta je izgubio tek pored druge žene. Pri susretu sa posve drugačijom partnerkom on počinje da uviđa sve prednosti bivše partnerke koju je olako odbacio.

Tako da, na kraju, možemo da izvedemo zaključak da nije loše otpatiti svaki gubitak. To je, svakako, bolje nego odmah srljati u drugu, nepromišljenu vezu kako bi se osvetili nekome, a uvek se ispostavi da se osvetimo samo sebi. Patite duže i patite više, a onda nastavite sa svojim životom jer negde čeka onaj pravi koji će vam pokazati zašto ni sa jednim drugim nije uspelo.

Izvor: stylecaster.com
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.