Foto: Jodicke Svenja

“There she stood. Dark circles ringed her eyes. Her face was pale, almost snow-white. She probably hadn’t slept, either. She was still wearing the same dress. Her hair looked like a bomb had gone off. She was beautiful.” Daniel Ehrenhaft
“Stajala je tamo. Imala je tamne kolutove oko očiju. Lice joj je bilo bledo, skoro snežno belo.Verovatno nije ni spavala. Još uvek je nosila istu haljinu. Njena kosa je izgledala kao da je eksplodirala bomba. Bila je lepa.” Daniel Ehrenhaft

********************************************************************************

Glavni uzroci nastanka podočnjaka kod zdravih ljudi su  loša cirkulacija, tanjenje kože koje se javlja sa godinama, genetika i sezonske alergije. Za početak treba dovoljno da se odmaramo, pijemo nezaslađenu limunadu, jedemo zdravo i redovno skidamo šminku. I pored svega toga podočnjaci će se javljati. Kako ih ukloniti? Malo kreme i dobar korektor će prikriti stanje i to je trik koji ne treba izostaviti.

[tweetherder]Verovatno jedna od prvih krema za lice koju treba da koristite u životu je krema za negu očne regije[/tweetherder]. Često je kod nas zovu antirid (što znači protiv bora). Uobičajeni nazivi su eye gel i eye cream.

Zbog osetljivosti ove regije insistirajte ako je moguće da prvo dobijete tester kreme koju želite da kupite. Naročito ako imate istoriju osetljivosti ove zone, nosite sočiva ili naočare.

Na šta treba da obratite pažnju i koje sastojke treba da tražite u kremama za očnu zonu?

oci

Magični sastojci

Oni podočnjaci koji su uzrokovani vaskularnim problemima, usled osetljivosti kapilara mogu biti tamno ljubičasti ili sivi prema crnoj boji. Jedno od rešenja  za njih je apigenin.

Apigenin je supstanca koja se nalazi u luku, peršunu, grejpfrutu, a nama najpoznatiji izvor je kamilica. Apigenin jača zidove kapilara, deluje protiv upalno, antioksidantno i inhibira enzim koji razlaže kolagen. Ukupno gledano spoljni efekat koji vi vidite je ujednačavanje boje i uglađivanje površine ove specifične regije. Koža ispod očiju je čak pet puta tanja nego na drugim delovima lica.

Ova supstanca je relativno nova u kozmetičkoj industriji i zbog svog snažnog dejstva traži joj se primena i u anti-age preparatima. U kreme za negu očne zone često se stavljaju: ekstrakt kamilice (sadrži apigenin), ekstrakt kestena(escin), hijaluron, kofein, peptidi, ceramidi.

Tu su još i prateće negujuće komponente kao što su vitamini (naročito vitamin E i C), biljna ulja kao što su neven, avokado, argan, badem i ši puter.

Veoma je teško formulisati multifunkcionalne proizvode  i u isto vreme kremu koja je prijatna za upotrebu. Potrebno je da eye gel ostane prijatan i delotvoran u anti-age kategoriji, a da njegovo dejstvo na podočnjake bude zadovoljavajuće.

Kako pravilno staviti kremu

Nanosi se u maloj količini zato što previše kreme u ovoj regiji može da iritira oči. Površina na koju se nanosi krema je gornji deo kapka uz obrvu i ispod oka počev od ugla oka linijom podočnjaka. Izbegavati zonu tik uz oko i naročito voditi računa da krema ne dospe u unutrašnjost očiju. Pokreti prilikom nanošenja treba da budu tapkanje uz blagu masažu. Svakako treba izbeći trljanje koje tegli i vuče kožu, koja je u ovoj regiji veoma tanka i osetljiva.

Idealno bi bilo da se krema nanosi dva puta dnevno (ujutro i uveče).

Home SPA koncept

Evo i nekih brzih recepata koje možete pripremiti kod kuće koji će vam pomoći da se izborite sa ovim problemom.

1. Maska za očnu zonu

Jednu supenu kašiku belanca pomešati sa tri supene kašike jogurta. Tako dobijate odličnu maska za očnu zonu. Nanesite smesu oko očiju i sačekajte da se osuši. Isperite mlakom vodom.

2. Krastavac za sva vremena

Kada čistite krastavac odsecite sa oba kraja po jednu “kapicu”. Utrljajte unutrašnjom stranom predeo oko očiju, a kapice na kraju zalepite sa strane oka. Dobro bi bilo da je krastavac hladan odnosno da je prethodno stajao  u frižideru.

3. Čaj od lipe

Prelijte šoljom vrele vode dve kašike osušenih cvetova lipe (čaj od lipe u rinfuzi). Ostavite oko 5 minuta pa procedite. Ohladite dobijeni čaj i onda u njega umočite tufere od pamuka. Stavite na zatvorene oči i ostavite da deluje desetak minuta.

Ne zaboravite da pijete mnogo tečnosti, najbolje vode ili limunade. I naspavajte se.

 

foto: Jodicke Svenja
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.