Treba znati: Najučestaliji termini u tretmanima protiv starenja

received_10208113201200017

Iako se do pre nekoliko decenija smatrala ekvivalentom mudrosti, nalaženja ličnog mira i svođenja životnih računa, starost je doživela da je smatraju slabošću – nepoželjnom, a neodložnom.

Činjenica je da se ne može odložiti, ali okrutno moderno doba je ipak stvorilo privid o odlaganju starosti, namećući modernom čoveku, a naročito ženi, bezmalo i obavezu da se znakova starenja reši po svaku cenu. Seda kosa više ne simbolizuje mudrost; postoji čitava klasifikacija bora, pa tako imamo bore od smejanja, bore od mrštenja, bore od teškog života, bore od sunca…

Masne naslage su nepoželjne uvek i svuda, koža treba da bude zategnuta kao strune na violini, a postojanje celulita, ili, modernim rečnikom, “pomorandžine kore”, sprečava odlazak na plažu jer ništa manje od savršenstva ne dolazi u obzir. Sami engleski termini “anti-aging” i “age fighting” sugerišu da se prema starenju treba odnositi kao prema bolesti koja se mora iskoreniti, pa se samim tim graniče sa perfekcionizmom, kombinujući medicinu, plastičnu hirurgiju, hemiju i kozmetiku. Reč je o nastojanju da se svi tragovi života ponište.

Čak i pozitivni događaji, poput porođaja ili mršavljenja, nose sa sobom probleme koje treba eliminisati, kao što su strije ili koža koja visi. Ćelavost, naboranost, opuštenost kože, tamnjenje, bledilo, pojava mrlja na koži, gojaznost, male grudi, velike grudi – spisak neprijatelja boraca protiv starenja praktično je beskrajan.

Pa opet, za pacijente koji se podvrgnu ovim tretmanima i kritičarima njihovog izgleda najviše je na ceni prirodan izgled. Dakle, u redu je ubrizgavati hemikalije u sebe i ići pod nož sve dok se to ne vidi. Problem sa ovim tretmanima baš i leži u tome što su neretko očigledni, a samim tim i neuspešni, pa umesto da podmlade pacijenta, promene mu lični opis; o negativnim ishodima po zdravlje, poput izlivanja implantata i trovanja da i ne govorimo.

Kako to obično biva, novo vreme nosi nove ideje, a nove ideje novu modu. U ovom slučaju, nova moda predstavlja uvođenje termina karakterističnih za tretmane protiv starenja direktno iz engleskog u srpski jezik – neki su se odomaćili kao takvi, a neki su i adekvatno prevedeni.

Mi nećemo biti lenji pa ćemo prevesti one najučestalije, što vam može dobro doći u slučaju da vam neko kaže kako “posle fejsliftinga treba da odradi jedan fejšl s pilingom”, a vi ne razumete ni jednu jedinu reč.

2016-08-21 17_06_47-Greenshot

Proofreading termina izvršila je Libra, agencija za prevođenje iz Beograda, http://www.prevodioci.co.rs/.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.