f (Foto:  Zoe/Flickr.com)
Pozitivni rezultati su uvek blizu, samo strpljivo. (Foto: Zoe/Flickr.com)

Promeniti neke navike i postupke u ponašanju nije nimalo lak posao. Susretaćete se sa raznim preprekama i otporom, a pored toga i okolina ima važnu ulogu i zahteva, ako ništa, promenu vašeg pristupa prema istoj. Međutim, promeniti ponašanje je još teže izvesti ako pravite greške. Te greške su česte, ali je vrlo moguće da ih zanemarite i previdite zbog jednostavnosti istih.

Problem se uglavnom svodi na to da za neke postupke okrivimo sebe i često možete čuti izjave poput takva sam, ja tako reagujem, ne mogu da promenim to, to sam ja. Zapravo, imamo prirodnu tendenciju da prihvatimo sve to kao deo nas i da to smatramo nepromenljivim. Greška je u samom pristupu problemu ili situaciji, ne treba okriviti sebe, već naći adekvatnu strategiju koja će voditi do cilja i pomoći u promeni ponašanja.

Niko nije rekao da to može preko noći i da je lako, ali vredi pokušati zarad usavršavanja sebe i pomeranja granica u pozitivnom smeru. Dakle, ako imate dobru strategiju, problem je rešiv.

Predstavljamo vam top 10 grešaka koje možda pravite i zato nema pozitivnih rezultata, pokušajte da ih usvojite i pomognete sebi da brže i lakše napredujete:

1. Oslanjanje na snagu volje za promene na duge staze

Većina ljudi kada želi nešto da promeni to radi tako što se prvenstveno oslanja na snagu volje. Međutim, za sve imamo volje na početku, a onda dolazi do zasićenja kada treba da pokažemo snagu i istrajnost kako bi to što radimo prešlo u naviku ili način i stil života. To znači da je moć volje ograničen resurs i što više pribegavamo ovom pristupu to manje imamo moć samokontrole i brže odustajemo.

Rešenje: Pokušajte da zamislite da moć volje ne postoji i prema tome prilagodite svoje postupke i oslanjajte se na sitne navike kako biste trenirali istrajnost.

2. Preveliki zalogaj umesto malih koraka do cilja

Živimo u svetu gde lična dostignuća treba smatrati velikim, sa visokim rezultatima i gde treba naglašavati svoje uspehe, tako da svi budu upućeni u to. Međutim, realizacija dugoročne promene ponašanja se krije u malim koracima i postupnosti, sitnim, ali konkretnim navikama.

Rešenje: Rešili ste da smršate, izbacili ste čokoladu iz ishrane, ali ne i druge slatkiše, ipak zaslužujete ohrabrivanje i pohvalu. Ne možete odjednom prekinuti sa nekom navikom, bitni su mali koraci koji će biti konstantni i tako voditi do cilja.

3. Ignorisanje oblika ponašanja u okolini

Prilagodite se vašoj okolini, ali učestvujte u stvaranju nove sredine koja vam odgovara. Zadivljujuće je kako sitnice poput brisanja aplikacija za društvene mreže iz telefona mogu uticati na bitne promene u daljem ponašanju.

Rešenje: Promenite kontekst, pogled na svet i promenite život. Ne plašite se da preuzmete problem u svoje ruke i rešite ga na sebi svojstven način.

v (Foto: Garry Knight/Flickr.com)
Jedan mali korak da promenite život (Foto: Garry Knight/Flickr.com)

4. Pokušavanje da prestanete sa starim navikama umesto da stvarate i planirate nove

Kao što smo već rekli, snaga volje nije dugotrajno održiva i samim tim kada odlučite da prestanete sa nekom navikom bićete istrajni koliko i snaga volje, kraće ili duže, zavisno od karaktera, ali to nikako neće biti korenita promena koja će istrajati.

U svojoj knjizi Jedan mali korak da promenite život, Kaizen Vai piše kako je pacijentkinja pokušavala da ostavi pušenje i da je uspela tako što je svaki put kada oseti potrebu da zapali cigaretu ostavljala govornu poruku na svom telefonu. Dakle, zamenila je jednu naviku drugom, a nije od samog starta sve prekinula.

Rešenje: Fokus je na realizaciji problema, a ne na izbegavanju. Skoro je nemoguće da izbegnete negativno ponašanje, pa zato zamenite pozitivnim postupcima ono negativno.

5. Okriviti nedostatak motivacije za neki neuspeh

Vaša motivacija je kao i vaše emotivno stanje, ne možete se oslanjati na nju u svakom trenutku, jer ćete često biti razočarani. I kada niste motivisani treba se boriti zarad nekog višeg cilja, a ne zadovoljenja trenutne potrebe. Pored toga, nikada ne treba podleći trenutnom emotivnom stanju, već se fokusirati na širu sliku.

Rešenje: Razmišljajte i kada niste motivisani, ponašajte se kao da nema motivacije. To znači da ako ste nešto rešili da promenite, radite to konstantno u malim dozama. To je slično kao ponavljanje neke vežbe, treba uraditi 20 trbušnjaka u tri serije – osećate da ne možete, niste motivisani, ipak uradite tri serije makar i sa pet ponavljanja, ali mentalno ćete se osećati bolje, jer znate da ste ipak ispunili neki cilj i bili istrajni. Na kraju, kada nešto pojednostavite ne možete da ne uradite zadatak.

6. Shvatanje moći okidača

U svakoj navici postoji jedna neurološka petlja. Postoji signal, rutina i nagrada. Signal je okidač koji govori mozgu da se vrati u automatsko stanje i daje mu naređenja koje navike da koristi.

Rešenje: Ponašanje se ne dešava bez nekog okidača, zato da biste eliminisali loše navike odredite vaše signale (često ima više od jednog) i izaberite jedan od njih koji ćete koristiti kao postojeću naviku. Na taj način ćete stvoriti nove signale koji će da rade u vašu korist.

7. Verovanje da informacija vodi do akcije

Znanje nije moć, već znanje i primena. Ideja je zapravo dobra koliko i njeno izvršenje.

Rešenje: Ne budite racionalni kada su promene u pitanju, uključite i emocije, sarađujte sa bolom kada nešto ne promenite, ali i sa zadovoljstvom kada ostvarite promenu.

8. Fokusiranje na apstraktni cilj umesto na konkretno ponašanje

Činjenica je da svi želimo novac, karijeru, zavidnu liniju, ali to su sve apstraktni ciljevi koji ne vode do konkretne akcije. Te ciljeve možete ili ne možete da ostvarite na mnogobrojne načine, zato morate biti jasniji u postavljanju cilja.

Rešenje: Želite manje kilograma (apstraktno) – konkretno, idite u teretanu dva puta nedeljno i izbacite slatkiše.

9. Promena ponašanja ne treba i ne može biti kratkoročna

Dugotrajne promene su teške, ali nemojte ih posmatrati iz tog ugla. Nemojte živeti u prošlosti, ali ni previše u budućnosti, fokusirajte se na sadašnjost i gledajte šta to možete danas da uradite.

Rešenje: Određeno vreme zvuči bolje od zauvek, upravo zbog mogućnosti brojanja. Kada nešto odredite to možete izračunati i imate mogućnost da brojite negativne i pozitivne promene ponašanja, a samim tim možete da shvatite i gde grešite i da se koncentrišete na još bolji učinak. Poenta je da ne prekidate lanac, odnosno da budete konstantni i istrajni.

10.Pretpostavka da je promena teška i pesimističan pogled na mogućnost menjanja

Izgovori da nemate volje, želje, snage, motivacije samo odlažu promenu. Međutim, ako imate okvir i plan za neku promenu onda nema izgovora.

Rešenje: Odlučite i jasno definišite šta želite da promenite, preuzmite inicijativu, slavite uspehe, zamenite rutinu. Jednostavno, samo učinite nešto i nemojte sedeti skrštenih ruku.

Izvor: Sam Thomas Davies, behavioural specialist/Medium.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.