"Od sutra ću" (Foto: Simon James/Flickr.com)
“Od sutra ću” (Foto: Simon James/Flickr.com)

Da li često odlažete svoje obaveze, pravdajući se lažnim obećanjem “sutra ću”. Da li to “sutra” uskoro postane “prekosutra” i tako u nedogled, sve dok vam ne ponestane vremena, a zatim dobijete napad panike?

Evo jednostavne strategije koja će vam pomoći u rešavanju ovog problema. Zove se “2 minuta” pravilo i njegov cilj je da vam olakša da započnete rad na zadacima koje često odlažete, a većina njih zapravo zahteva jako malo vremena. Sastoji se iz dva dela.

Prvi deo – Ako posao zahteva manje od dva minuta vremena, obavite ga odmah.

Neverovatno je koliko često odlažemo poslove koji zahtevaju manje od 2 minuta našeg vremena u toku dana, bilo da je u pitanju pranje sudova odmah nakon obroka, ubacivanje veša u veš-mašinu, izbacivanje đubreta, slanje e-maila itd.

Dakle, u ovakvim slučajevima, ispoštujte pravilo i ne odlažite ni sekund.

Drugi deo — Postavljanje novih životnih ciljeva zahteva manje od 2 minuta.

Da li svoje životne ciljeve možete postići za manje od 2 minuta? Naravno da ne. Ali rad na svakom vašem cilju možete započeti za manje od 2 minuta.

Iako vam ovo može delovati kao banalna tvrdnja, uveravamo vas da grešite, i to iz jednog prostog razloga – zakona fizike!

Fizika u svakodnevnom životu

Kao što nas je slavni fizičar Ser Isak Njutn naučio – tela u stanju mirovanja teže da ostanu u stanju mirovanja, a tela koja se kreću teže da ostanu u stanju kretanja. Ovo pravilo ne važi samo za objekte, već i za ljude.

Tik-tak-tik-tak... 2 minuta je dovoljno da se mnoge stvari završe (Foto: MattysFlicks/Flickr.com)
Tik-tak-tik-tak… 2 minuta je dovoljno da se mnoge stvari završe (Foto: MattysFlicks/Flickr.com)

2 minuta pravilo jednako je efikasno i za kratkoročne i za dugoročne ciljeve zbog životne inercije. Kada jednom počnete nešto da radite, lako vam je da u tome istrajete.

  • Želite da postanete bolji pisac? Napišite jednu rečenicu, i pisaćete satima.
  • Želite da se hranite zdravije? Započnite dan jednom voćkom i iznenadićete se koliko će vam biti lakše da u toku dana posegnete za salatom.
  • Želite da počnete da čitate? Pročitajte prvu stranicu knjige, i dovršićete tri poglavlja pre nego što postanete svesni toga.

2 minuta pravilo se ne odnosi na rezultate koje postižete već na započinjanje samog procesa obavljanja poslova.

Sticanje novih navika zasniva se na “uspešnom startu”, i to ne jednom, nego iznova i iznova, a za poboljšanje vaših strategija i rezultata ćete već naći vremena. Ne sumnjamo u to.

Izvor: James Clear, Entrepreneur and Travel Photographer/Quora.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.