Sunce i koža: Šta je to fotostarenje?

fotostarenje
Emocije bi trebalo da se ocrtavaju na licu ( foto:internationalcollegeofhealingarts.com)

 

The best part of beauty is that which no picture can expressFrancis Bacon
Najbolji deo lepote je onaj koji ni jedna slika ne može da opiše, Frensis Bejkon

 

[tweetherder]Fotostarenje se odnosi na promene koje nastaju na koži usled dugotrajnog izlaganja UVA i UVB zracima.[/tweetherder]

Važno je da objasnimo da smo UV zracima izloženi stalno, a ne samo kada se sunčamo na plaži ili u solarijumu. Zato je važno da nam zaštita postane životna navika.

*** Ukoliko ste propustili: Sunce i koža: Šta treba da znamo pre i posle sunčanja?

Naša koža trpi stres od UV zračenja i stari (u nedostatku boljeg izraza za opisivanje promena koje nastaju sa godinama).

Ovde se nećemo baviti nastankom i starenjem koje je uslovljeno genetikom  ili hormonskim promenaa iako ono de facto postoji. Jedino što ćemo naglasiti je da koliko god genetika bila (ili ne) na našoj strani, dobrom prevencijom se stvari značajno poboljšavaju ili se promene odlažu za kasniji period.

*** Ukoliko ste propustili: Sunce i koža: šta treba da znate o UV zracima?

 

Prvi znaci  

Prvi znaci su svakako sitne bore u predelu očne zone, oko usta i na čelu. Ti delovi su najčešće izloženi dejstvu sunca, odnosno UV zraka. Javlja se ponekad i depigmentacija, gubitak boje i punoće usana. Sve ovo u prvi mah nećete primetiti i zato što promene nisu jako vidljive, ali nažalost su kumulativne i vremenom se stanje pogorašava. Negujte kožu upotrebom hidrirajućih krema i seruma danju, odnosno regenerativnih krema noću. Uz ove preparate trebalo bi da koristite  zimi tečni puder sa UV zaštitom, a leti i tonirane kreme. Izbor je velik i sigurno ćete pronaći onu vrstu pudera i boje koja odgovara vašem tipu kože.

Na plaži se koriste specifične odnosno specijalizovane kreme za zaštitu od sunca, koje sadrže kombinaciju organskih i neorganskih UV filtera da bi zaštita bila kompletna.

Važno je da nosite sunčane naočare tokom cele godine. One će zaštiti vaše oko takođe veoma osetljivo na UV zrake ali i i značajno odložiti pojavu prvih bora oko očiju.

starenje koze
Bore smejalice (foto: youbeauty.com)

 

Posledice fotostarenja

Dublje bore koje se vide čak i kada se ne mrštite, pigmentisane tačkice poznatije kao staračke pege, koža koja je zadebljala i izgleda izgužvano, labavost i opuštenost, koža koja visi takođe su posledice dugotrajnog (ili neumerenog) izlaganja UV zracima. Sve ovo je praćeno dezorganizacijom vlakana kolagena koja čine vezivno tkivo i akumulacijom amorfnog materijala koji sadrži elastin. Sve ovo prepoznaćete po izboranoj, suvoj koži koja je izgubila elastičnost.

Zbog svega ovog važno je da se od sunca zaštitimo i usvojimo dobre navike koje će i odložiti i usporiti naše neminovno foto i svako drugo starenje.

 

Obično kažu da kada se mrštimo pravimo bore na čelu, a kad se smejemo oko očiju. Emocije postoje da bi se izražavale i naše lice je tu da svakoj od njih obezbedi vidljivost. I zato se namrštite kad vam se nešto ne dopada i smejte se kad vam se smeje. To će lice učiniti lepim i živim. Bore su, kažu, podsećanje na to koliko smo se u životu smejali.

 

 

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.