Strije: kako i šta raditi sa njima?

Paul_Maxwell_Striae
Da li je moguće rešiti se dosadnih “linijica”? (foto: Paul Maxwell, Striae)

There is no royal road to geometry. Euclid

Nema kraljevskog puta do geometrije. Euklid

 

Onaj ko želi da shvati geometriju mora da radi, isto važi i za kraljeve. Tako je objašnjavao Euklid vladaru Ptolomeju.

[tweetherder]A šta mi možemo da uradimo povodom prevencije ili već postojećih strija?[/tweetherder]

 

Striae, odnosno strija u prevodu sa latinskog označava prugu (liniju). Taj izraz može da se odnosi na mnoge stvari koje se jednim imenom opisuju kao linije ili uzani i strmi  kanali, koji mogu nastati: na kristalima usled njihovog nepravilnog rasta, na mineralima i stenama usled erozije, postoje strije muzičkih vlakana (žica) ali na žalost postoje i na našoj koži koja je iz nekog razloga pretrpela ono što zovemo stres.

Stres u ovom kontekstu podrazumeva naglo rastezanje kože usled promene težine ili usled naglog rasta.

Takve linije nazivamo strijama ako se javljajuju u serijama (više njih) i ako su međusobno paralelne.

Euklid u svom delu “Elementi” kaže da se pararelne prave ne seku. U neeuklidovskoj geometriji dve paralelne prave seku se u beskonačnosti.

Naše strije nisu tako romantične i previše nam kvare pogled u ogledalu. Da li nam treba beskonačnost da se otarasimo strija ili već u sadašnjosti možemo da uradimo nešto?

Možemo li naše pararelne linije sprečiti da se uopšte pojave i kako ? Ako su već nastale kako da ih se otarasimo?

U obzir moramo da uzmemo da je kao i kod većine stvari najvažnija prevencija.

Mladost i rast ostave po neki trag većini od nas, najčešće na leđima ili butinama. Ko bi još sa 14 godina mislio o mazanju krema, prevenciji, održavanju elastičnosti i genetici?!

Poreklo

Postoje diskusije na temu koji to precizni mehanizam izaziva nastanak strija. Pretpostavlja se da usled prevelikog istezanja kože dolazi do oštećenja na elastičnim vlaknima u dermisu (dublji slojevi kože). Zajedno sa upalnim procesom, koji se simultano javlja, dolazi do promena koje rezultuju pojavom ožiljaka.

Strije se rađaju kao crvene pruge koje odrastanjem postaju bele linije. Baš zato je važno uhvatiti ih na početku i tretirati.Retko su bolne, a ponekad svrbe. Ono što nama najviše smeta je njihova vidljivost.

strije
Prevencija je ključ (foto: riiviva.com)

 

 

Šta raditi i kako ih učiniti nevidljivim?

Kada pričamo o strijama jedino što znamo je da ništa ne znamo. Sve oko strija je bazirano na pretpostavkama. Većina se slaže da je pojava strija pre svega stvar genetike. Mada i uz dobru genetiku nagla promena težine može dovesti do nastanka strija.

Vremenom (20+godina) blede, ali praktično nikad ne nestaju!

Ako ste skloni nastanku strija, najvažnije je svakodnevno održavanje vlažnosti i elastičnosti kože.

Postoje recepti koje možete raditi sami kod kuće. Njih možete pogledati ovde.

Postoje kreme za prevenciju i postoje tretmani za uklanjanje strija koji uključuju lasere, plastične operacije i slično.

 

Šta treba da sadrže kreme za prevenciju nastanka strija?

Savremeni preparati za prevenciju nastanka strija sadrže:

  • vitamin E
  • biljna ulja  kao što su jojoba, bademovo, žuti noćurak, koštice grožđa, kakao i ši buter
  • hijaluronsku kiselinu za održavanje vlažnosti i hidrataciju
  • aktivne principe (različiti peptidi, biljni ekstrakti go tu kole ili sentele, a u novije vreme i različite biljne matične ćelije)

 

Istina je da garancija ne postoji čak i ako se mažete više puta na dan, ali postoji razlog da uživate i na minimum svedete mogućnost da se strije pojave. Naročito u trudnoći treba da uživate i olakšate svojoj koži da podnese istezanje i nakon njega naglo skupljanje. Može se mnogo učiniti za opšte stanje kože.

 

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.