Srceparajući razlog zašto Diznijeve princeze nemaju majke

diznijeve princeze
Omiljene princeze (foto: peddhapati/ Flickr.com)

Činjenica da Diznijevi likovi, pogotovo princeze odrastaju bez majki, koje su obično preminule vrlo mlade, otvara razne diskusije zašto je to baš tako. Naime, postoji više teorija, ali najdominantnije su one kojima se tvrdi da se na taj način predstavlja ubrzano prinudno sazrevanje i razvijanje odgovornosti i poštovanje prema roditeljima, ali i činjenica da je sam Volt Dizni na tragičan način izgubio majku, pa otuda takvi karakteri u njegovim bajkama. Diznijev producent Don Hahn (Lepotica i zver, Kralj lavova, Lisica i pas) se zalaže za teoriju o tragičnom gubitku stvaraočeve majke.

Naime, Dizni je u ranim četrdesetim i dalje živeo sa roditeljima, budući da je počeo dobro da zarađuje, bio je u mogućnosti da roditeljima kupi kuću, ali to nije uradio, reči su Hahna. “Radnici su došli i popravili peć, ali kada su se njegovi roditelji uselili peć je procurela i njegova majka je umrla. Gazda je sutradan došao i izvukao ih iz prostorije, međutim iako je otac preživeo i završio u bolnici, majka je tragično preminula” ispričao je šta se desilo. Iz tog razloga, Hahn tvrdi da je Dizni doživevši ovaj veliki gubitak osećao konstantnu krivicu misleći da je “uklet” ceo svoj život.

Hahn dodaje kako nikada nije govorio o tome. Upravo zato što se osećao odgovornim, mogao je da kupi roditeljima nešto i učini im život boljim, ali okolnosti su potpuno promenile kontekst i dogodilo se nešto što nikako nije trebalo da se dogodi. Postoji i psihološko objašnjenje da se taj osećaj krivice jednostavno reflektuje na ceo život iako istinski on nije kriv, te zato likovi u Diznijevim bajkama često rano ostaju bez roditelja.

Fokus je na odrastanju likova koji sazre upravo kada shvate kolika je odgovornost roditeljske figure – a to je lakše shvatiti ako pogledate i kasnije nastale bajke ili filmove, počev od Hari Potera (smrt Dambldora) do Game of Thrones.

izvor: mtv.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.