Slabi vam pamćenje? To je zbog interneta

Kog dana je počeo Drugi svetski rat? Kako se zvala majka Aleksandra Obrenovića? Koja reka protiče kroz Berlin? Nekada bismo odgovore na ova pitanja potražili u svom sećanju, od danas u pomoć zovemo najboljeg druga – Gugl. Ali ne bi trebalo.

Da bi nas mozak služio, moramo da ga upotrebljavamo, a mi taj posao prepuštamo internetu, što može imati ozbiljne posledice. Profesor Frenk Gan Mur sa Univerziteta u Sent Endrjuzu upozorava da ljudi rizikuju da obole od demencije jer se sve više oslanjaju na internet umesto da se potrude da se prisete informacije koja im je potrebna i tako vežbaju mozak.

Prema njegovim rečima, eksperiment je u toku i tek ćemo videti kakve posledice na mozak će ostaviti činjenica da ga sve ređe koristimo. Profesor tvrdi da, ako budemo vodili zdrav način života, za trećinu ćemo smanjiti broj obolelih od demencije u budućnosti.

Ali, pošto isto važi i za bolesti srca, a opet, broj gojaznih je sve veći, nije optimista kad je reč o našoj spremnosti da promenimo životni stil.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.