Savršenost uvek isključuje zapuštenost

devojka

Foto: Taeng Do Jing/Flickr.com

“Everything has beauty but not everyone sees it” – Confucius
“Sve poseduje lepotu, samo je ne vide svi” – govorio je Konfučije.

Postoji mnogo izreka kojima se opisuje odnos čoveka prema lepoti u koje nikad nije bilo teže poverovati nego danas. Da li lepota zaista dolazi iznutra? Da li su bore zaista tu samo da nas podsete koliko smo se smejali u prošlosti? Da li je lepota u individualnosti? Biti mlad i lep (zauvek) je postao imperativ modernog življenja. Nije jasno da li je taj stav nastao kao rezultat dostupnosti velikog broja tretmana za podmlađivanje ili su se tretmani unapređivali i razvijali kao rezultat zahteva da se bude i ostane (fizički) savršen.

A jasno je da biti savršen znači izgledati najbolje moguće za svoje godine.

Subjektivna procena najboljeg mogućeg je krhka i osetljiva. Ogledalo može biti i prijatelj i saveznik, a može biti i detektor najmanje sitnice kojom nismo zadovoljni. Kako pronaći meru i kako biti savršena?

Svaka žena ima na sebi nešto lepo i zaista je divno videti onu koja ume da istakne svoje najbolje strane zahvaljujući čemu sija i zrači. Negovati sebe iznutra, živeti ispunjen i srećan život, voleti i davati, doprinosi unutrašnjem miru i zadovoljstvu. Takva osećanja utiču i na izgled pa tako često umemo da kažemo sijaju joj oči, baš je lepa kad se smeje, na meni to ne bi stajalo lepo, ali na njoj… Pozitivan i zdrav životni stav treba upotpunjavati zdravim životom i negom.

Za lepotu mora da se trpi?

Načini nege tela i uma umnogome su slični pa je tako uvek dobro ono što vama prija.

Neko neguje um čitajući knjige, dok neko drugi sluša muziku. Tako će neko trčati svako jutro, a drugi će da vežba jogu. Neko će praviti sam sebi homemade šampone i preparate, a neko će kupovati skupu kozmetiku. Neko će otići na plastičnu operaciju, neko će usavršiti šminku i mimikriju, a neko neće raditi ništa.

Nega

Ono što treba uvek raditi je tragati za novim znanjima i poštovati svoj zdrav razum i volju. Poštovati svoje raspoloženje i trenutne prilike. Panta rei pa tako ono što volimo danas možda nam sutra neće prijati. Naše jagodice danas nisu one od pre pet godina i dolazi vreme za promenu. Promeni treba poželeti dobrodošlicu i uživati u njoj, prilagoditi se.

Ponekad zbunjuje ideja da je lepota u individualnosti , a očekuje se da budemo lepi na isti propisan način i to način koji se tako često menja da je trka unapred izgubljena.

Nega je briga o sebi, o svom umu, telu, kosi i koži. Načina ima mnogo, a na vama je da izaberete onaj koji vam prija i da pri tom ne morate da trpite ništa što vam ne odgovara.

Velika je razlika između opuštenosti i zapuštenosti iako žene (naročito) umeju da izjednačavaju ta dva pojma. Biti opušten znači negovati se sa ličnim stavom i u tome uživati. Potpuno odsustvo nege je zapuštenost. Zapuštenost je i oslanjanje samo na dobru genetiku, zapuštenost je gordost i predrasude.

Savršenost uvek isključuje zapuštenost.

A šta vi kažete, šta to znači biti savršena?

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.