Sačuvajte svoju dugu kosu: Ove stvari nikako nemojte raditi!

Ovo su stvari koje treba da izbegavate ako želite zdravu i negovanu kosu (foto: Instagram)
Ovo su stvari koje treba da izbegavate ako želite zdravu i negovanu kosu (foto: Instagram)

Proizvođači preparata za kosu svoje proizvode reklamiraju po sopstvenom nahođenju, a ne po tome koliko su zaista dobri za vas. Zato je neophodno da se dobro upoznate sa time šta je vašoj kosi potrebno kako bi izbegli njeno oštećenje, naročito u letnjim mesecima.

Verovatno i same činite greške koje vas mogu skupo koštati i zato dobro obratite pažnju na to šta nikako ne smete činiti kada je nega, naročito duge kose, u pitanju.

Neka kosa bude vaš najlepši ukras (foto: Pinterest)
Neka kosa bude vaš najlepši ukras (foto: Pinterest)

1. Ne češljajte mokru kosu

Umesto da rašćeljavate kosu koja je tek oprana, samo je osušite fenom na minimalnoj temperaturi i tek onda četkom prođite kroz nju. U suprotnom kidate kosu i čupanjem je oštećujete.

2. Ne koristite jake boje

Ako želite da iz crne pređete u plavu nijansu ili obrnuto, samo ćete nepovratno uništiti kosu. Koristite prirodne ili polutrajne boje koje će brže izbeledeti, ali će sačuvati vašu dlaku.

3. Nemojte koristiti regeneratore sa parabenom, bojom ili sulfatima

Što je regenerator jeftiniji ili lepše miriše, veće su šanse da je poguban za vašu kosu. To je kao da koristite sintetičku boju na glavi što je veoma loše za vas.

4. Ne preterujte sa regeneratorom

On će samo umasniti vašu kosu i spesljakti je u korenu, te će kosa imati manje volumena i delovati retko. A preterana upotreba regeneratora sprečava rast kose.

5. Ne spavajte na pamučnim jastučnicama

Satenske jastučnice štite od isušivanja kose i njenog elektrisanja koje izaziva pamuk. Na satenu će se vaša kosa omoriti kako treba i biti zdrava i negovana.

6. Obratite pažnju na gumice za kosu

Koristite isključivo gumice bez čvorova i metalnih delova. Takođe, izbegavajte rep koji je prečrvsto vezan koji će samo iskidati dlaku i dovesti do glavobolje.

7. Koristite regerator, ali umereno

Ako imate tanku i masnu kosu možda mislite da treba da izbegavate regenerator, ali samo je potrebno pornaći onaj sa laganom formulom koji neće otežati dlaku. Takođe, regenerator je vrlo bitan za sjaj i rast kose, i održavanje dlake iz korena.

8. Nemojte odlaziti u salon kako bi skratili krajeve

Investirajte u par kavlitenih makaza i sami skratite krajeve. Time ćete ubrzati proces rasta kose i uštedeti novac. Potrebno je samo malo vežbe i uskoro ćete postati pravi profesionalac u tome.

9. Odmah operite kosu nakon bazena

Ako ste se kupali u bazenu, morate odmah po izlasku iz vode isprati hlor iz kose. Takođe, možete i pre odlaska na bazen oprati kosu jer ćete time usporiti apsorpciju hlora. Postoje i posebni šamponi koji eliminišu hlor iz kose.

10. Ne koritistite mnogo laka za kosu

Efekat učvršćenja koji se postiže lakom za kosu čini da dlaka postane krhka i suva i veoma podložna lomljenju.

11. Ne perite kosu svakog dana

Vrlo je važno da kosu ne prete svakodnevno, jer preterano pranje dovodi do gubljenja vitalnih prirodnih ulja koja se nalaze u temenu. Držite se laganih formula šampona i to samo par puta nedeljno.

12. Ne čupajte čvorove iz kose

Ako vam se kosa umrsila, nemojte ni slučajno pokušati da je raščešljavate četkom jer ćete je samo još više oštetiti. Postepeni pokreti naviše su jedini pravi način za to, jer potezi četkom na gore će najlakše razmrsiti čvorove na dlaci dok ne postanu veći i zamršeniji.

Izvor: Herbeauty.co

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.