Pripremanje oboka unapred: Prednosti i mane

Pripremanje hrane unapred štedi vreme i novac (foto: Joanna Gould)
Pripremanje hrane unapred štedi vreme i novac (foto: Joanna Gould)

Kako zdrava ishrana i pripremanje hrane kod kuće uz sveže i zdrave namirnice polako osvajaju svet, na Instagramu se sve češće pojavljuju fotografije koje prikazuju unapred pripremljene obroke u plastičnim posudama.

Ljudi preko vikenda pripremaju obroke za predstojeću nedelju i obično su u pitanju iste namirnice, pažljivo odmerene kako bi svaki paket hrane imao istu količinu.

Cilj ovakve pripreme je da se svakodnevno jedu zdravi i hranljivi obroci bez da se mnogo vremena utroši na njihovu pripremu, a uz to štedite ne samo vreme već i novac koji bi pet dana na poslu potrošili za doručak i ručak.

Namirnice za celu nedelju (foto: Joanna Gould)
Namirnice za celu nedelju (foto: Joanna Gould)

Hrana vas čeka u frižideru ili zamrzivaču i vaše je samo da je ponesete na posao ili je pojedete kada se vartite kući. Zvuči veoma jednostavno i korisno, ali da li je zaista tako pokušala je da sazna jedna korisnica Insatgrama. Ona je preuzela savete jedne veoma popularne dame koja svakodnevno sa svojih 50 hiljada pratilaca deli fotografije unapred pripremljenih obroka.

Pripremljeni obroci za pet dana (foto: Joanna Gould)
Pripremljeni obroci za pet dana (foto: Joanna Gould)

“Nemam vremena da kuvam ili odlazim svakodnevno u restorane, tako da mi ovakvo pripremanje jela u nedelju za ostale dane pomaže da ostanem organizovana i pobrinem se unapred za hranu. Divan je osećaj znati da imate zdrave obroke na dohvat ruke i ne morate da brinete o ručku ili večeri narednih dana”, kaže blogerka Amanda Meixner.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Isprva sam mislila da će mi dosaditi ovako nešto, ali sam shvalita koliko ustvari imam koristi od toga. Takođe, priremam različita jela. Obično su to dve vrste proteisnkih obroka (piletina i teletina), dve, tri vrste povrća poput brokolija, špargle ili prokelja i još nekoliko vrsta ugljenih hidrata poput slatkog krompira, integralnog pirinča ili integralne paste”, dodaje ova pobornica kuvanja unapred.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Potrebno mi je oko dva sata da sve pripremim, ali sam zato tokom nedelje potpuno oslobođena kuvanja. Ako želite da smršate, moj savet je da definitivno isprobate ovaj način kuvanja. Zapišite unapred šta želite da jedete i pravac prodavnica”, dodajte Amanda.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

Nutricionistkinja Sarah Flower o pripremi hrane unapred kaže: “Iako nema neke nutricionističke prednosti ovakvog kuvanja, to je definitivno nešto što ljudima pomaže da se fokusiraju i sprečava ih da “ispadnu” iz dijetalnog načina ishrane jer uvek imaju zdravu hranu kada ogladne. Zato je priprema unapred jedan od najboljih saveznika svake dijete. Međutim, priprema za pet ili sedam dana unapred nije preporučljiva za sve namirnice jer neke salate ili sokovi su mnogo hranljiviji ako se jedu sveži”, savetuje ona.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

Dodaje i da na ovakav način možete pripremiti mnogo obroka koje ćete čuvati u zamrzivaču i koje ćete lako podrgrejati kasnije u mikrotalasnoj ili na šporetu, tako da ne morate jesti istu hranu čitave nedelje. Ovo zaista štedi i novac i vreme, a i uvek ćete imati šta da pojedete, te nećete tražiti izgovor da uzmete neku čokoladicu ili slatkiš između obroka.

Ako ste istrajni i želite da ne brinete svakoga dana o kuvanju ručka (i pranju sudova nakon toga), savetujemo da pokušate sa ovim načinom pripreme hrane. Možda će promeniti vaš stav o kuvanju zauvek.

Izvor: Dailymail.co.uk
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.