Potresna ispovest manekenke: Agencija mi je zabranila da jedem

Poljska manekenka Zuzanna Buchwald je radila kampanje za najpoznatije modne kuće, poput Prade, Guccija i Versacea.

Ali kada je njena karijera počela da kreće uzlaznom putanjom, strogi standardi koje postavlja modna industrija po pitanju težine su joj zamalo uništili život.

U emotivnoj ispovesti za The DailyDot, Zuzanna otkriva da je pritisak koji je osetila sa svih strana u modelingu uticao da oboli od anoreksije i bulimije i da je zbog straha da će ostati bez karijere morala da ćuti o tome. Zbog zahteva modnih agencija da održavaju mršavu figuru ne bi li stale u minijaturne modele proizvođača, modni agenti neretko opsesivno prate težinu manekenki i podstiči ih da preduzimaju estremne mere ne bi li ostale mršave.

“U modelingu postoji nepisano pravilo da tokom karijere morate nositi veličinu 0 ili 2 ako želite da uspete. Mnogim devojkama je to veoma teško da postignu, a mlade manekenke to nauče na teži način: ako vas agencija uhvati da ste se i najmanje ugojili, odmah vas izmere, kažu vam da smesta smršate i ukore vas”, otkriva Buchwald i priznaje da se to dogodilo i njoj na početku karijere.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Tada sam bila više sportski građena nego mršava, te mi je agent rekao da prestanem i da vežbam i da jedem. Bila sam sama i bez ikoga u nepoznatoj zemlji i pod pritiskom sam ubrzo obolela od poremećaja ishrane sa kojim sam se borila skoro četiri godine. Ironično, agenti i dizajneri su me najviše hvalili kada sam bila najnezdravija i najnesrećnija. Tada sam dobijala najviše poslova”, priseća se Zuzanna.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

“Osećala sam se slabo i depresivno. Tri godine nisam imala menstruaciju, a zubi su mi propadali. Lice mi je bilo sivo, koža suva, kosa je počela da mi opada… Iako sam uspela da se izborim sa poremećajima ishrane, i dan danas imam emocionalnih problema kada treba nešto da pojedem”, kaže ona kroz suze.

Danas se oporavila i odlučila da ukaže na sve probleme u modeligu (foto: Instagram)
Danas se oporavila i odlučila da ukaže na sve probleme u modeligu (foto: Instagram)

Dodaje i da je pritisak koji je osećala od modne agencije promenio njen odnos prema hrani zauvek. Takođe, nije imala skoro nikakvu kontrolu nad poslom kojim se bavila jer u današnjem svetu, maneknke nisu ništa drugo do “zamenljivih ofingera na koje samo kačite odeću, a ne oseobe sa osećanjima”. Ona danas ima 28  godina, potpuno se oporavila od poremećaja ishrane i kaže da je rešila da otvoreno progovori o svojim iskustvima jer želi da pokaže svima kako modna industrija i dalje podstiče nerealne i štetne standarde lepote.

Izvor: Cosmopolitan.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.